Prezident Zeman chce vetovat manželství homosexuálů. Očekává se velký střet s Babišem

09.04.2019 9:29

Prezident a premiér ve sporu? Andrej Babiš v sobotní Partii prohlásil, že proti manželstvím homosexuálů nic nemá a novelu zákona, která by homosexuální sňatky uzákonila, podporuje. Ale názory v jeho hnutí se různí a poslanec Nacher svůj kompromisní návrh odložil, protože schytal kritiku od obou stran, informuje Echo24. Prezident Zeman se již dříve vyjádřil, že uvažuje o tom, že pokud by byl návrh manželství pro stejnopohlavní páry schválen, vetuje ho. A pro Echo24 tento premiérův záměr potvrdil jeho mluvčí, Jiří Ovčáček.

Prezident Zeman chce vetovat manželství homosexuálů. Očekává se velký střet s Babišem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Premiér Babiš se v sobotní Partii na TV Prima vyjádřil, že nemá nic proti tomu, aby se svazky homosexuálů nazývaly manželstvím. „Myslím, že stejnopohlavní páry by měly mít stejná práva, jak je to manželství,“ uvedl a zmínil zákonnou úpravu dědění či svědků při uzavření svazku. Je prý pro to, aby zákon postoupil do druhého čtení. Uznává ale, že v hnutí ANO na věc panují různé názory. Dodal též, že poslancům hnutí nemůže přikázat, aby názor změnili; to znamená, že budou všichni hlasovat podle svého vědomí a svědomí.

Anketa

Co jíte raději?

93%
7%
hlasovalo: 5959 lidí

Jedním z těch, kdo prosazuje jiný postoj než premiér Babiš, je Patrik Nacher, i když dle informací Echa24 poslanec svůj kompromisní návrh odložil. „Návrh mám hotový. Ta varianta byla – práva ano, manželství ne. V momentě, kdy jsem se dostal do středobodu zájmu na jedné straně aktivistů, kteří si platili inzeráty proti mému návrhu, a na straně druhé radikálních názorů, které říkaly, že by tam neměly být zahrnuty děti, tak jsem nechtěl být v pozici šiřitele dobra. Oznámil jsem proto, že to odkládám, a počkám si, jak tohle všechno dopadne,“ řekl pro Echo24.

Za manželství lobbuje hlavně iniciativa Jsme fér, která Babišův postoj nevnímá jako novinku vzhledem k tomu, že premiér novelu podpořil v roce 2018 společně se souhlasným stanoviskem vlády, dále na Radě pro lidská práva a také v poslaneckém klubu ANO. „Jde především o otázku lidskou, a ne politickou, a to může pomoci nejen dalším poslankyním a poslancům ANO, změnit pohled a manželství pro všechny podpořit,“ sdělil Echu24 mluvčí iniciativy Filip Milde.

Babišův postoj je pro jednou v rozporu s názorem prezidenta Zemana. Ten se již v lednu na TV Barrandov vyjádřil, že uvažuje, že zákon bude vetovat. Řekl, že respektuje sexuální orientaci homosexuálů a nic proti nim nemá, ale homosexuální vztah podle něj nemůže dosáhnout toho, že by vychovával děti, a stát musí pečovat především o manželství, která děti vychovávají. Nyní pro Echo24 tento postoj prezidenta potvrdil jeho mluvčí Jiří Ovčáček: „Pokud bude tato předloha schválena, pan prezident zákon vetuje. Manželství je svazkem muže a ženy. O svém zásadovém postoji už pan prezident informoval pana premiéra.“

Celý článek ZDE, ZDE a ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…