Prezident Zeman na Rhodu: S anticivilizací jako je IS se mluví zbraněmi. Hitlerův Mein Kampf jsme také nebrali vážně...

30.09.2016 11:27

Prezident Miloš Zeman promluvil na konferenci Dialog civilizací na Rhodu. Upozornil, že civilizace mezi sebou musí vést dialog, ale není možné debatovat s civilizací, která si otevřeně klade za cíl ostatní civilizace vyhladit. Ta je podle prezidenta spíše „anticivilizací“ a ta se má ničit zbraněmi, než sama zničí všechny ostatní.

Prezident Zeman na Rhodu: S anticivilizací jako je IS se mluví zbraněmi. Hitlerův Mein Kampf jsme také nebrali vážně...
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman

Prezident Zeman na úvod upozornil, že stále mluvíme o „civilizaci“, ale doposud jsme se nedokázali shodnout, co to vlastně je. Je to přitom podle něj nezbytné, abychom se dobrali nějakého výsledku dialogu. Prezident to objasnil bonmotem: „Řekl jsem, že můžeme vést dialog s lidmi, kteří mají rádi různá jídla. Můžeme také diskutovat s vegetariány. Ale nemůže vést diskuzi s kanibaly. Protože pro kanibaly jsme my sami jejich jídlem,“ vysvětlil.

Proto navrhuje zavést pojem „anticivilizace“. Takové případy už podle něj nastaly několikrát v historii, jako poslední příklad uvedl prezident nacisty, kteří chtěli likvidovat nejprve Židy, pak Slovany a pak postupně další.

Připomněl dvě knihy, které na počátku devadesátých let řešily otázky vztahů civilizací. Jednu napsal americký profesor Francis Fukuyama, jmenovala se Konec dějin a prorokovala vítězství západní liberální civilizace. Druhá nesla název Střet civilizací a její autor Samuel Huntington byl kvůli ní prohlašován za cynika. Jenže se ukázalo, že měl pravdu. A ukázalo se to ve chvíli, kdy se objevila nová anticivilizace. „Ve srovnání s nacismem tato civilizace nevychází z národa, ale z náboženství. Je to anticivilizace tak zvaného Islámského státu,“ upřesnil prezident.

CELÝ PROJEV PREZIDENTA ZEMANA ZDE

Když člověk slyší úvahy představitelů IS, že klidně vyvraždí sto milionů lidí, zní to podle prezidenta šíleně, ale o Hitlerově díle Mein Kampf si prý taky všichni mysleli, že je to šílenství, než se do značné míry uskutečnil.

A s takovými lidmi má podle prezidenta diskuze asi stejný výsledek jako s kanibalem z úvodu jeho projevu. „Není možné vést diskuzi s Islámským státem, není možné diskutovat s těmi, kdo chtějí jako sociální rakovina zničit existující civilizace. Jestliže budeme v našich diskuzích zavírat oči a říkat, že všichni jsou mírumilovní a chtějí spolupracovat, tak to bude až příliš nebezpečné. Protože anticivilizace se ničí zbraněmi, a ne dialogem,“ zakončil své vystoupení prezident Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…