Prezident Zeman odpovídal našim čtenářům. A připomněl svá varovná slova

09.08.2014 15:10

Z PROFILŮ Islámský stát vznikající na části území Sýrie a na části území Iráku je dalším důkazem, že varování Miloše Zemana před nebezpečím islamizmu bylo oprávněné, přestože byl za tato varování často kritizován. Prezident republiky to uvedl v odpovědi na jeden ze čtenářských dotazů, které se na jeho profilu na serveru ParlamentníListy.cz za poslední dobu shromáždily. Hlava státu dnes na některé z nich odpověděla.

Prezident Zeman odpovídal našim čtenářům. A připomněl svá varovná slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Miloš Zeman mimo jiné odpověděl i na to, zda se začal sbližovat s ministrem financí Andrejem Babišem či zda přispěl finančně rodinám vojáků, kteří padli v Afghánistánu.

Čtenář označil vznik Islámského státu a zvěrstva, kterých se dopouštějí jeho stoupenci, za jednu z nepříjemných zpráv, které se k nám v posledních dnech dostávají. Prezidenta se zeptal, zda by se touto problematikou neměla zabývat OSN či NATO. Zeman na to reagoval těmito slovy: „Byl jsem mnohokrát kritizován za to, že dlouhodobě varuji před nebezpečím islamizmu - Islámský stát je pouze jedním z dalších důkazů, že toto varování bylo oprávněné.“

Další z otázek směřovala na to, zda je pravda, že se sbližuje s Andrejem Babišem. „Jsem ochoten spolupracovat s každým, kdo má zájem spolupracovat se mnou,“ reagoval prezident.

Pokud rodinám vojáků přispějete, nikde to nevytrubujte

Odpověděl i čtenáři, kterého zajímalo, jakou částkou přispěl na výpomoc rodinám padlých v Afghánistánu. „Znáte biblické přísloví „Ať neví pravice, co dělá levice.“ Řiďte se jím i Vy, a pokud přispějete těmto rodinám, tak to nikde veřejně nevytrubujte,“ zněla prezidentova odpověď.

První přímo zvolený český prezident odpověděl i čtenáři, kterého zajímalo, na čí rady se rozhodl nejmenovat doktora Veselého šéfem krajského soudu na Ústecku. „Nebyly to žádné rady. Byl to pouze výkaz úspěšnosti dvanácti okresních soudů ve Středočeském kraji, kde Okresní soud v Mělníce byl podle pěti hodnocených kritérií nejhorší a pan Veselý vede tento Okresní soud již od roku 2008.“

S Rakouskem máme až na Temelín skvělé vztahy

Prezident reagoval i na dotaz, zda budou pro Česko a jeho občany přínosné schůzky českého premiéra se slovenským a rakouským předsedou vlády. „U Slovenska to chápu, ale proč Rakousko, a ne třeba Německo,“ ptal se čtenář ParlamentníchListů.cz. „Myslím si, že schůzky premiérů sousedních zemí jsou naprosto nezbytné, a pokud jde o Rakousko, máme s nimi skvělé sousedské vztahy, až na Temelín, a myslím si, že tyto vztahy je třeba rozvíjet,“ uvedl Miloš Zeman.

Celé znění otázek a odpovědí najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…