Prezident Zeman oznamuje: Žádná „koronavirová“ amnestie nebude

28.03.2020 12:28

Prezident republiky Miloš Zeman odmítnutím vyhlášení amnestie reagoval na podnět advokátů, kteří mu tento krok navrhli v souvislosti s pandemií nového typu koronaviru. Hlava státu tento podnět v současné epidemiologické a ekonomické situaci považuje za škodlivý, informuje ČTK.

Prezident Zeman oznamuje: Žádná „koronavirová“ amnestie nebude
Foto: Repro ČT
Popisek: Prezident Zeman ve sněmovně komentuje státní rozpočet

Návrh prezidentu Zemanovi zaslal advokát Petr Toman ve čtvrtek. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček potvrdil, že podnět Zeman obdržel od advokátní kanceláře Toman, Devátý a Partneři.

„Zvažte prosím využití Vašich pravomocí ke zmírnění současných problémů rodin, jejichž členové vykonávají trest odnětí svobody za méně závažná provinění a nemohou se o ně starat a v tomto složitém období jim pomáhat,“ žádal v dopise hlavu státu advokát Toman.

Advokát upozornil, že cílem by nebylo hromadné propouštění vězňů, ale pouze těch s nejmírnějšími tresty. 

Ovčáček v tiskové zprávě vysvětlil, že prezident republiky tento podnět odmítl, protože je na rozdíl od svých dvou předchůdců zásadním odpůrcem plošné amnestie. Odkázal tak na amnestie předchozích prezidentů Václava Havla a Václava Klause.

„Kromě toho prezident tento podnět považuje za škodlivý vzhledem k současné epidemiologické a ekonomické situaci,“ oznámil Ovčáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…