Prezident Zeman pokřtil Černou knihu České televize. To, co u toho prohlásil, se na Kavčích horách určitě líbit nebude

23.02.2017 19:40

REPORTÁŽ Prezident Miloš Zeman pokřtil ve Slovenském domě v Praze Černou knihu České televize, která je ohlédnutím za tím, co se o tomto veřejnoprávním médiu objevilo na serveru ParlamentníListy.cz v rámci pravidelného Týdne v médiích. Prezident při té příležitosti poznamenal, že by i tato kniha mohla trochu přispět k prozření uživatelů České televize, jakož i politiků. Přál by si, aby se redaktoři České televize stali duševně normálními, k čemuž by nejlépe došlo výměnou stávajících redaktorů.

Prezident Zeman pokřtil Černou knihu České televize. To, co u toho prohlásil, se na Kavčích horách určitě líbit nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Křest knihy Černá kniha České televize

Česká televize byla ze všech sdělovacích prostředků nejčastěji zmiňována v pravidelném Týdnu v médiích, který vychází na serveru ParlamentníListy.cz už od podzimu 2012. A tak v létě minulého roku napadlo mediálního analytika Petra Žantovského, že seznam hříchů a přešlapů veřejnoprávní televize je už tak dlouhý, že by to vydalo na „černou“ knihu ČT. Od slov nebylo daleko k činům, a tak přišla na světlo světa díky nakladatelství Olympia kniha s tímto názvem. Ve Slovenském domě v Praze ji dnes slavnostně pokřtil prezident České republiky Miloš Zeman.

„Já především doporučuji, aby, až se vám tato kniha zblízka dostane do ruky, tak abyste se podívali už na její obal. Pro ty, kteří jsou poněkud daleko, bych chtěl upozornit, že tento obal je nápadně podobný držáku na toaletní papír, což některé z nás může inspirovat ve vztahu vůči České televizi,“ uvedl prezident Miloš Zeman s tím, že má rád fakta. „A já nemám rád, když novináři píší žlučí, a nikoli mozkem. Fakta mi říkají, že Česká televize není ani objektivní, ani nezávislá, a co je nejhorší, není ani profesionální. Protože takové tvrzení je zapotřebí dokázat, a důkazů by bylo tolik, že bychom tady byli do rána, dovolte mi uvést alespoň jeden jediný důkaz,“ poznamenal prezident.

ČT z archivu vymazala důkaz svého selhání

„Ten důkaz se jmenuje pořad Americká volební noc. Nevím, jestli jste ho viděli. Úkolem profesionálních novinářů je sdělovat. V Americe probíhají volby, jsou tam dva kandidáti, nakonec, a každý z těchto kandidátů má ten a ten názor, který vyjádřil na těch a těch shromážděních. A to je všechno. V České televizi se sejde skupina puberťáků, myslím tím mentální puberťáky, nikoli nutně fyziologické nebo fyzické puberťáky, a zatímco, když už by to měla být beseda mezi stoupenci Trumpa a stoupenci Clintonové, tak by tato beseda byla v poměru dva na dva, tak ta beseda byla v poměru čtyři nula ve prospěch Clintonové, což je jeden z mnoha důvodů, že naše televize není objektivní a že je ovládána jakousi bandou soustředěnou především kolem TOP 09,“ konstatoval Miloš Zeman.

Prezident pak připomněl, že tímto pořadem Česká televize porušila podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání, když při informování o volbách odvysílala „nevyvážené a neobjektivní zpravodajství, během něhož docházelo k nadržování jedné straně“. „Česká televize vymazala tento pořad ze svého archivu, což je hrubá chyba, protože ten by se měl naopak vysílat jako učební text pro studenty žurnalistiky, jak se novinařina dělat nemá,“ upozornil prezident.

  • Černou knihu České televize si můžete objednat ZDE

Prezident popřál, aby se redaktoři ČT stali duševně normálními

„Takže si přejme, aby v České televizi byli lidé, kteří by informovali, informovali o několika možných alternativách, nikoli pouze o jedné, a aby svoje pubertální názory nevnucovali veřejnosti, protože brainwashing byl nejúspěšnější v Severní Koreji, a ta je poměrně daleko. Takže přeji, aby i tato kniha trochu přispěla k prozření uživatelů České televize, jakož i politiků, kteří koneckonců rozhodují o jejím osudu, a aby redaktoři České televize se stali, if possible, duševně normálními. Myslím, že je to velmi skromné přání, které se nejlépe realizuje výměnou těchto redaktorů,“ dodal prezident Miloš Zeman ke křtu Černé knihy České televize.

Její vydání je vyvoláno tím, že každodenní vysílání ČT ukazuje, že se tato televize stává čím dál zřetelněji služkou konkrétních a velmi jednostranných partajních a politických zájmů, ba dokonce vytváří jakousi vlastní „politiku České televize“, nepokrytě divákům oznamuje, co je a co není „názor ČT“, čímž mimo jiné dosahuje přesného opaku toho, co jí ukládá zákon. K těmto závěrům dochází čím dál více diváků České televize a úměrně tomu roste kritická nespokojenost s jejím fungováním. Je však k dispozici jen velmi málo konkrétních důkazů tohoto obecného dojmu. Tato skutečnost byla de facto hlavním důvodem vzniku této knížky.

ČT je v propagandistické válce aktivní v zájmu jedněch proti druhým

Autoři shromáždili v chronologické posloupnosti postřehy nad konkrétními neuspokojivými jevy, chybami, přešlapy, zjevně záměrnými či jen z hlouposti pocházejícími dezinformacemi a manipulacemi, vyskytujícími se ve vysílání ČT. Jak uvidíte při četbě samé, frekvence těchto kritizovaných jevů graduje a zrychluje se, stejně jako se někdy až dramaticky prohlubuje – postaru řečeno – společenská nebezpečnost těchto jevů. Jistě to má souvislost s čím dál víc se vyostřující mezinárodní, a tím i vnitrostátní politickou situací. Válka na východní Ukrajině, silová konfrontace USA a Ruské federace, to vše rozděluje i naši společnost. Masivní propaganda prováděná zejména z Washingtonu a z Bruselu vede k hledání vnitřních nepřátel, k nálepkování a ostrakizaci nositelů nekonformních názorů.

Přestává se diskutovat, argumentace je nahrazována denunciací a exkomunikací z veřejného prostoru. To jsou všechno z historie známé atributy studené války – ať už v podání McCarthyho, či kremelských komisařů. Jak se ukazuje, ČT je v této informační propagandistické válce velmi aktivním hráčem v zájmu jedněch proti druhým. Tím se zřetelně zpronevěřuje svému zákonnému zadání a dává munici všem, kdo jí vyčítají neobjektivitu, aktivismus, nedostatek nestrannosti a pluralitnosti.

Platíme za zboží, které jsme si ve veřejnoprávní televizi neobjednali

Tato kniha nehledá odpověď na otázku, proč to ČT a lidé v ní činí. Těch důvodů může být celá řada a pozorné diváky ČT jistě mnohé napadnou. Jestli autoři měli při přípravě této knížky nějakou ambici, pak dokladovat svérázným, dílem možná i zdánlivě subjektivním, ale v čase prověřitelným způsobem, co je vidět na obrazovce ČT. Neřeší, co se děje „za obrazovkou“, ale ukazují, co je toho viditelným důsledkem. Kruciální otázkou na konci těchto úvah pak nutně je: Opravdu nám ČT poskytuje tu mediální službu, za kterou jí ze zákona platíme? A pokud ne, opravdu jí chceme platit dál za zboží, které jsme si neobjednali legislativním rozhodnutím našich zákonodárných zástupců? Není náhodou na čase tyto zástupce vyzvat k tomu, aby tento nevyhovující stav změnili?

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …