Prezident Zeman poobědval s americkým velvyslancem Kingem

13.02.2019 18:40

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě poobědval s americkým velvyslancem Stephenem Kingem. Mluvili spolu o Blízkém východu, Venezuele nebo o Afghánistánu. Hovořili i o uspořádání česko-amerického ekonomického fóra na Pražském hradě. ČTK to dnes sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Prezident Zeman poobědval s americkým velvyslancem Kingem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Pan prezident s velvyslancem USA hovořil o situaci na Blízkém východě a ve Venezuele, kdy se pan prezident vyslovil pro brzké uspořádání svobodných voleb,“ napsal mluvčí. Diskuse se podle něj vedla také o situaci v Afghánistánu. Americký prezident Donald Trump nedávno oznámil, že bude chtít z Afghánistánu stáhnout část amerických vojáků. Český ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) řekl, že pokud Američané ze země odejdou, stáhnou se i čeští vojáci. Zeman vždy českou vojenskou účast v Afghánistánu podporoval.

„Tématem bylo také uspořádání česko-amerického ekonomického fóra na Pražském hradě a celkově vzájemné hospodářské vztahy,“ dodal mluvčí. Zároveň poznamenal, že dialog mezi Zemanem a Kingem bude nadále pokračovat. „Setkání se tak stávají novou tradicí,“ uvedl.

Ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák ČTK řekl, že ekonomické fórum by se mohlo konat ještě v první polovině tohoto roku. Záležet ale podle něj bude také na ukončení sporu v USA ohledně rozpočtu.

Zeman v neděli na rozhlasové stanici Frekvence 1 řekl s odvoláním právě na Kinga, že schůzka s Trumpem je nepravděpodobná. Zdůvodnil to tím, že je stejně jako Trump označován za ruského agenta, a pokud by se setkali dva ruští agenti, „nebylo by to úplně ono“. Pražský hrad dříve uvedl, že Trump Zemana pozval na návštěvu Bílého domu. Setkání se ale neuskutečnilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…