Prezident Zeman přijal demisi vlády Andreje Babiše

11.11.2021 16:18

Prezident Miloš Zeman přijal dnešní demisi vlády premiéra Andreje Babiše (ANO), informoval Hrad. Kabinet ANO a ČSSD pověřil vykonáváním funkce do jmenování nové vlády.

Prezident Zeman přijal demisi vlády Andreje Babiše
Foto: Repro CNN Prima NEWS
Popisek: Prezident Zeman podepisuje v nemocnici svolání PSP ČR

Prezident Miloš Zeman by mohl v řádu týdnů jmenovat premiérem Petra Fialu (ODS), řekl dnes novinářům vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář. Jmenování by se konalo v Lánech, vyžaduje to ale, aby byl prezident propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN).

Zeman je v ÚVN měsíc, 4. listopadu byl přeložen z jednotky intenzivní péče, od pondělí by měl být na běžném oddělení, což mu umožní také přijímat návštěvy. „Pan prezident chce rozhovor s panem Fialou, rád by se scházel i s adepty na ministry,“ řekl novinářům Mynář poté, co vypovídal na policii k okolnostem Zemanovy hospitalizace. Bude na další domluvě, kdy se schůzky uskuteční, doplnil.

Prezident v úterý pověřil Fialu jednáním o sestavení vlády, koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a PirSTAN den předtím podepsaly koaliční dohodu. Fiala dnes České televizi řekl, že začátkem příštího týdne by měl prezidenta navštívit premiér Andrej Babiš (ANO). „Někdy v průběhu příštího týdne bych ho měl navštívit já,“ doplnil. Na jednání plánuje Zemanovi představit personální obsazení kabinetu. „Do pondělí budeme domluveni na všech jménech. Veřejnost by se je měla dozvědět poté, co je představím prezidentovi,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Brutální.“ Už hrozí postup do „srdce Ukrajiny“. V TV opět žádost o zbraně

8:05 „Brutální.“ Už hrozí postup do „srdce Ukrajiny“. V TV opět žádost o zbraně

„Slova, která popisují všechen hněv, který cítíme, pravděpodobně ještě nebyla vynalezena,“ napsal uk…