Prezident Zeman vytáhl na světlo podivnost z případu Kajínka. A tvrdě se pustil do instituce Ištvana

25.05.2017 22:12

O milosti pro dvojnásobného nájemného vraha Jiřího Kajínka, o vládní krizi i o premiérovi Bohuslavu Sobotkovi pohovořil v pravidelném pořadu Týden s prezidentem TV Barrandov prezident Miloš Zeman.

Prezident Zeman vytáhl na světlo podivnost z případu Kajínka. A tvrdě se pustil do instituce Ištvana
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Začalo se nevážně, připomenutím 399. výročí poslední pražské defenestrace. Nemá prezident obavy i dnes? „Vzpomínám si na knihu, kterou napsal Jerome Klapka Jerome, kdy se po dvou pražských defenestracích pražští konšelé rozhodli zasedat ve sklepě. Vláda dnes zasedá v prvním patře Strakovy akademie, což by znamenalo jen drobné úrazy,“ řekl prezident.

Prvním vážným tématem bylo omilostnění Jiřího Kajínka. „Když si přečtete to rozhodnutí o udělení milosti, tak tam žádné důvody nejsou. Prezident není povinen své důvody sdělovat,“ řekl Zeman. Následně se však rozhovořil. „Moje důvody jsou obdobné jako některých právníků, konkrétně jako například u Pavla Rychetského, který říkal, že když si kdysi přečetl spis, vstávaly mu vlasy hrůzou na hlavě. Máte tam několik nezodpovězených skutečností,“ řekl. 

„Ten, kdo si objednal nájemnou vraždu, trestně stíhán nebyl. To je jedna z mnoha podivností, která tento případ provází,“ zmínil například jeden z důvodů. „Jiří Kajínek je ve vězení 23 let. A posudky, které byly zpracovány v posledních letech jeho vězení, hovoří o možnostech jeho resocializace. Kdyby nešlo o justiční omyl, a já nemám oprávnění posuzovat, zda to byl, nebo nebyl justiční omyl, tak 23 let je dostatečná doba,“ podotkl s tím, že vhodné by ale bylo, kdyby došlo k obnově řízení.


Miloš Zeman a Jaromír Soukup v pořadu Týden s prezidentem. (ReproFoto: TV Barrandov)

Sobotka a Kalousek nemají do milostí co mluvit, zlobil se prezident

Ke kritice premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) pak velmi ostře řekl, že do toho nemají co mluvit. Až prý budou prezidenty, což doufá, že se nestane, budou mít stejný prostor. 

Prezident se pak vyjádřil i ke kauze úniků z policejních spisů. Vyšetřování dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, v jehož čele stojí vrchní státní zastupitel Ivo Ištvan. „Je to samozřejmě věc, komu se vyšetřování kauzy přidělí. Člověk se může zmýlit jednou, dvakrát... Ale zde jsou známé již tři omyly. A proto si myslím, že by mělo být využíváno jiné vrchní státní zastupitelství,“ rýpl Zeman do vyšetřování kauzy Jany Nagyové i do kauzy Vidkun.

Řeč pak byla i o reformě policie. „Ti, kdo tvrdí, že mám mocenský pakt s Andrejem Babišem, by si měli uvědomit, že v této otázce jsem se postavil na stranu ministra vnitra Milana Chovance. Je příliš brzy na nějaké hodnocení, ale v čele útvaru stojí zkušený kriminalista. Nevidím zatím důvod, proč bych tuto reorganizaci kritizoval,“ řekl.

A co vládní krize? „Když zvichřený prach klesne zpátky na zem, objeví se obraz krajiny po bitvě. Takže jaká je česká politická krajina po této bitvě? Jsou různé interpretace, jedna je interpretace Miroslava Kalouska, který tvrdí, že já a Andrej Babiš jsme vyhráli a Bohuslav Sobotka je slaboch, řada novinářů míní opak. Nevyhrál nikdo, prohráli jsme všichni, to jest prohrála Česká republika. V celé Evropě neexistuje případ, kdy by jeden týden premiér podal demisi a druhý týden ji vzal zpět,“ zkonstatoval Zeman.

„Stejnou scénu na Hradě se Sobotkou bych předvedl znovu“

„Stejnou scénu, kterou jsem předvedl na Hradě, bych předvedl znovu. Politik má své slovo dodržet,“ řekl k oné „estrádě“ na Pražském hradě, kdy Sobotka přišel zkonzultovat svou demisi a Hrad očekával její podání. Známá je pak scénka, kdy Zeman hůlkou ukazuje Sobotkovi, kde je jeho místo. 

„Politik má být trošku stabilnější. Bohuslav Sobotka se nejdříve zabýval tím, získat voliče Zelených a Pirátů. Pak změnil orientaci a začal se ucházet o původní tradiční voliče. A já se obávám, že mu mnoho lidí přestalo věřit, a to kvůli jeho nepředvídatelnosti a časté změně postojů,“ podotkl.

Zeman se také dotkl demise ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD). „Katku Valachovou budu ještě přemlouvat, aby si to rozmyslela. Velká část odborné veřejnosti jí je totiž nakloněna. Jednou z variant je i to, že přijmu demisi a nechám ji v demisi dovládnout,“ řekl.

Závěrem se Zeman dotkl tématu přípravy státního rozpočtu, situace kolem exhejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly (ČSSD) a summitu NATO. „K čemu máme NATO, když jej neumíme využít k boji proti islámskému terorismu,“ zmínil nutnost navýšení výdajů rozpočtu na armádu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…