Prezident by měl dostat více pravomocí, myslí si lidé

23.09.2013 19:54

Velká většina lidí považuje přímou volbu prezidenta za správný krok. Více než polovina obyvatel by dokonce prezidentu republiky svěřila rozsáhlejší pravomoci, píší Novinky.cz.

Prezident by měl dostat více pravomocí, myslí si lidé
Foto: hns
Popisek: Prezident Miloš zeman

Jednoznačně pozitivně přímou volbu hodnotí 36 %, spíše kladně ji vnímá 42 %, zatímco ji rozhodně odmítá 8 % lidí. Za spíše negativní rozhodnutí ji považuje zbývajících 14 % občanů.

Prezident by měl být nadstranický

„Zjištěný výsledek odpovídá dlouhodobému přání většiny lidí přímou volbu zavést, jak dokládají průzkumy STEM z předchozích let: Od konce 90. let se podíl lidí, kteří přímou volbu požadovali, pohyboval kolem 80 %. Podíl lidí, kteří považují zavedení přímé volby za správné rozhodnutí, stoupal ze 74 % v únoru 2012 na 83 % v letošním únoru, tedy bezprostředně po volbách,“ uvádí agentura.

Průzkum agentury STEM zároveň odhalil, že 60 % lidí by prezidentovi svěřilo rozsáhlejší pravomoci. Současně ale jednoznačně převažuje názor (87 %), že by hlava státu měla vystupovat nadstranicky. „Přímou volbu a silného prezidenta s rozsáhlými pravomocemi podporují spíše lidé s nižším vzděláním, bez maturity. Občané s vysokoškolským vzděláním naopak mírně častěji kladou důraz na to, aby prezident byl důsledně nadstranický,“ tvrdí STEM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…