Prezident nahrál ruské propagandě, kritizuje z Bruselu Jourová

26.04.2021 19:19

Prezident Miloš Zeman v neděli vystoupil se svým dlouho očekávaným projevem k výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014. V něm konstatoval, že neexistují důkazy ani svědectví Bezpečnostní informační služby (BIS), že by ruští agenti skutečně byli ve vrbětickém areálu. Jeho vyjádření zhodnotila pro Deník N také eurokomisařka a místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Podle ní naše hlava státu akorát zkomplikovala situaci české diplomacie vůči našim spojencům a nahrála ruské propagandě, píší Lidovky.cz.

Prezident nahrál ruské propagandě, kritizuje z Bruselu Jourová
Foto: Daniela Černá
Popisek: Věra Jourová

Podle Jourové kvůli prezidentově zpochybnění výsledků šetření zpravodajské služby budou všichni, kteří jednají se spojenci v NATO a Evropě, možná muset znovu vysvětlit, o co v kauze jde, a potvrdit, že české bezpečnostní složky mají dostatek důkazů a důvodů pro diplomatickou akci proti Ruské federaci. Sama však věří, že se podaří spojence nakonec ujistit, že situace je vážná a Česko si zaslouží podporu.

Zemanova slova tak ztíží situaci především české diplomacii. „Projev pana prezidenta nepochybně neulehčil pozici české diplomacie vůči spojencům. V takovýchto situacích se očekává, že ze země, která žádá o podporu, bude zaznívat jistota postoje,“ uvedla Jourová s tím, že pro radu ministrů je ale relevantní hlas ministra zahraničí, který situaci vysvětlil. Na Evropské radě je zase relevantní premiér.

Svým projevem navíc prezident podle Jourové nahrál ruské propagandě. „Je to vidět na reakcích, které jsou daleko masivnější. Mrzí mě to, protože dezinformace jsou zbraň, kterou Rusko dlouhodobě používá proti českým zájmům,“ doplnila česká eurokomisařka.

Původní zdroj ZDE.

Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou ze dvou explozí muničních skladů důvodně podezřelí ruští agenti GRU, vyhostilo osmnáct pracovníků ruské ambasády, kteří podle českých úřadů pracovali pro tajné služby. Rusko angažmá odmítá a v odvetném kroku vyhostilo dvacet zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…