Prezidenti: Dopravní spojení mezi ČR a Rakouskem je nedostačující

18.10.2013 15:35

Současné dopravní spojení mezi Českou republikou a Rakouskem je podle prezidentů obou zemí Miloše Zemana a Heinze Fischera nedostačující. Platí to prý především pro úseky mezi Vídní a Prahou a mezi Lincem a Českými Budějovicemi. Hlavy států se o tom dnes bavily na setkání v Českém Krumlově. Kromě toho probíraly také problematiku jaderné elektrárny Temelín nebo případné rozšíření zemí Visegrádské skupiny o Rakousko.

Prezidenti: Dopravní spojení mezi ČR a Rakouskem je nedostačující
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Zeman se svým tajemníkem Jaroslavem Hlinovským

"Není možné, aby železniční spojení mezi Vídní a Prahou trvalo dvojnásobně dlouhou dobu než spojení mezi Vídní a Salcburkem. To se musí změnit," uvedl Fischer. Podle Zemana se na horší infrastruktuře mohl projevit i fakt, že obě strany mezi sebou delší dobu na oficiální mezinárodní úrovni nejednaly. "Heinz Fischer projevil lítost nad tím, že ministři dopravy obou zemí se za poslední čtyři roky nesešli. A i to je možná důsledek toho, že neexistuje efektivní dálniční spojení mezi Vídní a Prahou nebo Lincem a Českými Budějovicemi," uvedl český prezident.

Čeští a rakouští prezidenti se setkávají často

Zemana přivítali dnes někteří občané v Českém Krumlově transparenty. Na jednom například stálo: Vítáme prezidenta na Schwarzenbergském zámku. Na dalším zase byl nápis: Zeman je ostuda ČR. Svůj protest na transparentech vyjádřili i ekologičtí odpůrci jaderné elektrárny Temelín. Právě Zeman coby český premiér podepsal v roce 2000 s tehdejším rakouským kancléřem Wolfgangem Schüsselem dohodu zakotvující bezpečnostní a informační standardy kolem elektrárny.

Zeman coby český prezident byl v Rakousku v dubnu. Šlo o jeho druhou zahraniční cestu po nástupu do funkce. S Fischerem se tehdy shodli, že je třeba dbát na bezpečnost jaderné energetiky.

Politici spolu na jaře mluvili i o historii, vzájemné vztahy čas od času narušuje téma vysídlení německy mluvícího obyvatelstva po druhé světové válce z tehdejšího Československa. Čeští a rakouští prezidenti se setkávají často. Fischer byl na oficiální návštěvě Prahy v roce 2009, Zemanův předchůdce Václav Klaus byl v Rakousku pracovně naposledy loni.

Česko-rakouské politické vztahy byly v minulosti napjaté právě kvůli rozdílným názorům na jadernou elektrárnu Temelín a poválečné události; v posledních letech se ale atmosféra mezi Prahou a Vídní výrazně zlepšila. Česko a Rakousko jsou významní obchodní a investiční partneři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…