Prezidentské volby a pětikoalice: Koho nasadí, ten prohraje. Babiš rozhodne. Zaznělo na ČT

03.06.2022 14:32

Půjde si prezidentský kandidát vládní koalice pro výprask? Bude vůbec kandidovat Andrej Babiš a změní jeho kandidatura prezidentské volby? Je vůbec pravděpodobné finále Babiš–Pavel? Ve včerejším pořadu Události, komentáře v České televizi se diskutovalo o prezidentských kandidátech. Do studia byli pozváni političtí komentátoři a zazněly zajímavé postřehy i informace.

Prezidentské volby a pětikoalice: Koho nasadí, ten prohraje. Babiš rozhodne. Zaznělo na ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentská standarta

Úvodem moderátor Jakub Železný sdělil, že je zatím známo 19 osob, které ohlásily svoji prezidentskou kandidaturu. Největší šance mají podle agentury Median někdejší rektorka Masarykovy univerzity Danuše Nerudová, odborový předák Josef Středula, podnikatel a matematik Karel Janeček a senátor Marek Hilšer.

Anketa

Je Stepan Bandera hrdina?

1%
97%
hlasovalo: 20840 lidí
Někteří ale svoji kandidaturu zatím neohlásili, i když je velmi pravděpodobné, že tak učiní. Mezi ty lze počítat i bývalého premiéra Andreje Babiše nebo generála ve výslužbě Petra Pavla.

Hosty ve studiu byli Jindřich Šídlo – komentátor (Seznam Zprávy) a Partik Eichler – komentátor (Listy, Masarykova demokratická akademie).

Právě druhý jmenovaný naznačil, že kandidáti z akademického prostředí (Nerudová, Zima) mohou být jakousi alternativou pro lidi, kterým se nechce volit generála Pavla, i když ani jeden z nich nemá svoji voličskou skupinu.

Řekl také, že reálně má šanci získat prezidentský úřad maximálně – 5 lidí.

Jindřich Šídlo se k dvěma akademickým kandidátům vyjádřil poměrně rozdílně. Zatímco bývalého rektora Karla Zimu spojil s jeho „nezapomenutelnými“, jak sám řekl, covid vystoupeními, kandidatura Nerudové mu přijde profesionální, a zatím ze všech nejlépe pojatá. Nechybělo ani srovnání se slovenskou prezidentkou Čaputovou.

Oba dva komentátoři se shodli, že velkým hráčem prezidentské volby bude i odborový předák Josef Středula. Jednak proto, že ke kandidatuře využívá svoji funkci v odborech, ale i pro své levicové zaměření. Část levicových voličů mu ale podle Eichlera může sebrat Andrej Babiš, pokud bude kandidovat. Šídlo pak vidí jeho největší handicap v doporučení, které mu na prezidentský post dal současný prezident Miloš Zeman.

Za velkou neznámou byl ve studiu označen kandidát na prezidenta, kterého nominuje vládní koalice. Eichler v této souvislosti zmínil i to, že se jím může stát jak Josef Středula, tak Petr Pavel, ale i Pavel Fischer.

Podle Šídla je váhání vládnoucí koalice způsobeno tím, že svoji kandidaturu ještě neoznámil Andrej Babiš a není vůbec jisté, jestli tak učiní.  

„Účast, nebo neúčast Andreje Babiše změní celou dynamiku prezidentské volby. Navíc veškerá pozornost bude soustředěna na něj,“ řekl Šídlo a překvapil dalším sdělením s odkazem na to, že ekonomická situace obyvatel naší republiky bude v době prezidentské volby daleko horší, než je nyní.

„Nejsem si jist, že si vládní koalice bude chtít jít pro jasnou porážku v případě nasazení vlastního kandidáta.“

Debatu zřejmě musela zakončit standardní a velmi frekventovaná otázka Jakuba Železného: „Bude finále prezidentské volby soubojem Babiš–Pavel? Vím, že se na to ptají všichni, ale musím se zeptat.“

Oba komentátoři se v odpovědi na tuto otázku shodli, že to zdaleka není jisté a nevyloučili možné pozdní kandidatury či jiná překvapení, s odkazem na prezidentské volby, které proběhly a u kterých nebyla o překvapení nouze.

Na závěr je třeba zdůraznit, že všichni, o nichž byla řeč, zatím nejsou oficiálními kandidáty. Pouze nějakým způsobem oznámili, že o prezidentský úřad budou usilovat.  

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …