Prezidentský kandidát Dienstbier nevěří průzkumům: Fischer není favorit

13.05.2012 9:27

Senátor a místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier je zatím jediným kandidátem sociálních demokratů na prezidenta. O své kandidatuře hovoří v rozhovoru pro zpravodajský server Týden.cz

Prezidentský kandidát Dienstbier nevěří průzkumům: Fischer není favorit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Jeden z uchazečů o Hrad Jiří Dienstbier nepovažuje ze svého pohledu za zásadní, že nemá žádného vnitrostranického kandidáta a odmítá spekulace, že by se hovořilo o místopředsedech ČSSD Zdeňku Škromachovi, Marii Benešové nebo šéfovi Senátu Milanu Štěchovi. "Nevím, jak se o nich mluví. Zatím jsem nezaznamenal, že by byl navržen jakýkoli jiný kandidát," upozorňuje pro Týden.cz Dienstbier.

Zároveň odmítá všechny dosud zveřejněné výsledky agentur, které zkoumaly šance na zvolení jednotlivých kandidátů. Nesouhlasí tedy s tvrzením, že podle průzkumů by s největší pravděpodobností do druhého kola prošli kandidáti Jan Fischer a Jan Švejnar. "Průzkumy budou mít smysl, až je budou jednak dělat relevantní agentury, jednak až budou známi konkrétní kandidáti. Zatím jsou výsledky velmi deformovány tím, že některé strany uvádějí více možných kandidátů a tím se i jejich podpora dělí. Takže zatím podle mne průzkumy příliš o ničem nevypovídají. Možná z nich lze orientačně usuzovat na náladu ve společnosti. Ale tři čtvrtě roku před volbami nelze dělat závěry," dává jasně najevo svůj názor.

Přímá volba je stranickou volbou

Mimo to, že průzkumy naznačují šance jednotlivých kandidátů, dlouhodobě se ukazuje, že lidé více podporují nestranické kandidáty. Nicméně Dienstbier se nedomnívá, že by to bylo velkou výhodou. "Naopak. Myslím si, že přímá volba je z povahy věci stranickou volbou. Ten, kdo je jasně vyhraněn, má větší šance. Domnívám se, že se budou smazávat rozdíly, které se teď ukazují v průzkumech mezi takzvaně nestranickými a jasně definovanými kandidáty. Nestrannost může být chápána i jako nedostatečné názorové vyhranění, a to nemůže ve finále kampaně nijak pomoci," uzavírá Dienstbier rozhovor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…