Prezidenty nepečeme, sdělil Fiala novinářům

10.04.2022 6:30

Vybrat společného prezidentského kandidáta koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) či všech vládních stran podle premiéra Petra Fialy (ODS) ještě potrvá. Je to záležitost několika měsíců, řekl Fiala novinářům poté, co ho kongres občanských demokratů potvrdil v čele strany.

Prezidenty nepečeme, sdělil Fiala novinářům
Foto: Screen: ceskenoviny.cz
Popisek: Petr Fiala na volebním kongresu ODS.

Občanští demokraté jsou podle něj připraveni podpořit stranickou nominaci i silnou nestranickou osobnost. „Otevřeni jsme oběma variantám,“ řekl Fiala na tiskové konferenci po zvolení předsednictva.

Na dotaz, zda se na kongresu v kuloárech upeče prezidentský kandidát, Fiala řekl, že kandidát se nepeče. „Kandidát musí dozrát. Ještě není léto, tak ještě nikdo nedozrává. Ještě chvilku počkejme, pak určitě s dobrým kandidátem vystoupíme,“ řekl. Později zdůraznil, že důležité při výběru bude, aby na prezidenta mohli být občanští demokraté hrdí.

Ke spekulacím o své kandidatuře se odmítavě vyjádřil europoslanec a znovuzvolený místopředseda ODS Alexandr Vondra. „Já to tričko viděl taky, vypadalo moc hezky, ale zatím o tom neuvažuji,“ uvedl k nápisu na tričku jednoho z delegátů.

Lídři dalších vládních stran při příchodu na jednání připouštěli, že o společném kandidátovi debatují, jak se jejich uskupení zavázala v koaliční dohodě. „Bylo by zodpovědné, abychom se minimálně na vládní úrovni bavili, kdo by měl dostat naši podporu,“ řekl šéf STAN Vít Rakušan. Podle předsedy lidovců Mariana Jurečky hledání kandidáta zbrzdilo dění na Ukrajině po ruské vojenské invazi.

Vytížení vládních špiček situací na Ukrajině brzdí postup při výběru kandidáta i podle Fialy. „Není čas se o tom bavit, hledat tu správnou osobnost,“ připustil. Kandidát se musí vybrat pečlivě i vzhledem k obvykle vyšší účasti u prezidentských voleb, doplnil. Musí obstát i proti soupeřům, kteří využijí populistické postupy, uvedl.

Nový prezident by měl podle Fialy být osobností, na kterou se mohou občané spolehnout. „Který bude respektovat Ústavu, bude přesvědčen o tom, že máme být pevnou součástí Západu, a bude nás důstojně reprezentovat,“ řekl. Výběr je podle něj otázka několika dalších měsíců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…