Přibáň z trabantu si povídal na síti s kamarády: Ať si zhebnou, když nechtějí očkování, padlo

23.10.2021 19:29

Novinář a cestovatel v trabantu Dan Přibáň se obul do lidí, kteří se nechtějí jít dobrovolně očkovat proti covidu-19. Na svém facebooku k tomuto kontroverznímu tématu rozpoutal bouřlivou diskusi, v níž si notoval dokonce s názory, že by měl existovat lockdown pro neočkované nebo že by neočkovaní měli „zhebnout“.

Přibáň z trabantu si povídal na síti s kamarády: Ať si zhebnou, když nechtějí očkování, padlo
Foto: Repro ČRo Plus - Youtube kanál
Popisek: Cestovatel Dan Přibáň, který projel Afriku žlutým Trabantem

Epidemie se v Česku zhoršuje, narůstá strach a obavy z toho, co nás čeká. O to víc se začíná prstem ukazovat na ty, kterým je přičítána velká část viny, že covid zase udeří v plné míře – ukazuje se na neočkované.

Vláda se rozhodla přitlačit. Skončilo testování zdarma a radikálně se zkrátila i platnost testů, což pro neočkovanou část populace znamená, že buď omezí mnohé aktivity a návštěvy restaurací, nebo je zkrátka vyjdou podstatně dráž. Očkovací centra díky tomu hlásí velký nápor a zájem o očkování.

Dá se ale očekávat, že zarputilé odpůrce vyjadřující především obavy o své zdraví a strach z nežádoucích účinků očkování, nedonutí k vakcinaci ani přísné restrikce. Proti zmíněným odpůrcům se důrazně vymezuje dobrodruh Přibáň.

„Ať se testují i očkovaní, protože mohou přenášet covid,“ zmiňuje Přibáň „halekání“ mnohých neočkovaných. A říkají tím podle něj jediné: „Testujte se, protože my se nechceme očkovat. Přitom skutečné řešení je prosté; buď vysoká proočkovanost, nebo lockdown pro neočkované,“ prohlásil Přibáň.

„Očkovaný není pro očkovaného velký problém, šance, že někdo z očkovaných bude mít horší průběh, či dokonce skončí v nemocnici, je malá. Potíží jsou neočkovaní, kteří se mohou snadněji nakazit, spíše mohou mít vážný průběh a spíše mohou skončit v nemocnici,“ pokračuje. „Ač je neočkovaných ve společnosti menšina, tvoří většinu v nemocnicích i na JIP,“ myslí si Přibáň.

Izolaci neočkovaných vnímá jako nejlepší řešení: „Pokud by seděli neočkovaní doma, riziko přetížení nemocnic, což je jeden z hlavních důvodů opatření, nehrozí. Ale neočkovaných máme bohužel pořád hodně, takže se jim dělají různé ústupky. Vstup do restaurací a podobných míst s testem je jeden z nich,“ dodává s tím, že samozřejmě, že se tam mohou nakazit od očkovaného a mít těžký průběh, ale tohle prý za ně opravdu nemohou řešit očkovaní. Už takhle se jim přizpůsobují až dost.

„Ať se každý rozhodne svobodně, ovšem s tím, že pokud se neočkuje, bere na sebe odpovědnost za to, že je větším rizikem pro šíření nemoci. Není možné zříci se společné snahy o omezení šíření viru. Cesty k tomu jsou různé. Ať si každý vybere tu svou, ale ať nevyžaduje pak výhody toho, kdo zvolil cestu jinou,“ míní Přibáň.

Stejně jako očkovaný nemůže čekat, že ho po očkování nebude bolet ruka a nebude mu slabo a mizerně, tak neočkovaný, který se tomu vyhnul, nemůže čekat, že se jen tak poveze. „V případě potřeby musí počítat s tím, že omezí sociální kontakty. Pak je možné mluvit o svobodném rozhodnutí a přijetí zodpovědnosti, jinak ne,“ varuje.

Poté se pustil do diskuse i s některými reagujícími pod jeho příspěvkem, u nichž se odpor proti neočkovaným jedincům vystupňoval.

„To je jak u blbečků na dvorečku, furt kolem dokola. Aťsi zhebnou, když nechtějí očkování. Není to otázka jestli, ale kdy,“ píše diskutér Daniel Xafariz.

A Přibáň mu dává za pravdu: „Souhlasím, jenže mezi tím budeme všichni kolem nich skákat v hromadě opatření a omezení,“ lamentuje.

Uživatel Knut Larsen se nato Přibáně dotazuje, která skupina pak bude dalším obětním beránkem, až všechny neočkované vyhladí a čísla nakažených budou i tak nadále stoupat. Přibáň ho ale utírá slovy, jestli se nechce „prostě vyhladit sám“.

V pátek přibylo v Česku 4224 prokázaně nakažených koronavirem, nejvíce od 13. dubna. Nárůst počtu případů byl opět více než dvakrát vyšší než před týdnem. Za pátek bylo v Česku očkováno proti covidu-19 přes 29.800 lidí, zhruba dvakrát více než před týdnem. Je to nejvíc očkovaných za den od 27. srpna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…