Příchod Trumpa na hřiště. Otřásá Amerikou. Dějí se věci

26.11.2023 22:10 | Monitoring

Podpora bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa do prezidentských voleb v listopadu příštího roku roste. O své oblibě se exprezident USA rozhodl v sobotu přesvědčit sám na vlastní kůži během utkání dvou největších univerzit v Jižní Karolíně a po jeho vstupu na hřiště započal aplaus. „Chceme Trumpa! Chceme Trumpa!“ volal dav ve státě, jehož bývalou guvernérkou je přitom Trumpova republikánská vyzyvatelka Nikki Haleyová. Současnému americkému prezidentovi Joeu Bidenovi pak přítomní „slušně“ vzkázali, „kam má jít“.

Příchod Trumpa na hřiště. Otřásá Amerikou. Dějí se věci
Foto: Repro Truth @realDonaldTr
Popisek: Donald Trump na univerzitním utkání v Jižní Karolíně

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15473 lidí
O jásotu, který sklidil Trump na zápase amerického fotbalu mezi Univerzitou Jižní Karolíny a Clemsonovou univerzitou, informoval kupříkladu server Politico, který má za to, že se zde někdejší americký prezident snažil zviditelnit „na půdě Nikki Haleyové“, bývalé velvyslankyně USA při OSN a guvernérky Jižní Karolíny, jež se rozhodla také v příštích volbách kandidovat na prezidentku USA.

Bývalý prezident a současný hlavní kandidát na republikánskou nominaci pro rok 2024 dorazil v sobotu večer na Williams-Briceův stadion v jihokarolínské Columbii za skandování a brzy po jeho vstupu na hřiště se začalo ozývat: „Chceme Trumpa! Chceme Trumpa!“

Skandování Trumpova jména se odehrálo na utkání mezi dvěma největšími univerzitami ve státě poté, co jej dle CNN doprovodil na hřiště Henry McMaster, současný jihokarolínský guvernér a absolvent Jihokarolínské univerzity, který již Trumpa podpořil.

Trump zprvu sledoval zápas z lóže, načež se o přestávce s McMasterem vydal na hřiště, postavil se na padesátiyardovou čáru a zamával davu, za což sklidil potlesk i zmíněné skandování. Spolu s bývalým prezidentem se zápasu zúčastnil také republikánský senátor Lindsey Graham z Jižní Karolíny, který Trumpa podpořil.

Server The Hill upozorňuje, že se Jižní Karolína stala ostrým bojištěm v rámci republikánské prezidentské kampaně, jelikož právě v tomto americkém státě Haleyová, Trump a floridský guvernér Ron DeSantis bojují o bývalé příznivce senátora Tima Scotta, který tento měsíc svou prezidentskou kampaň ukončil.

Pro ostatní republikánské kandidáty je podle serveru klíčové, aby se pokusili Trumpa sesadit z pozice favorita republikánské nominace právě zde. Haleyová sice v posledních týdnech v průzkumech stoupá, ale stále s velkým odstupem zaostává za Trumpem. V celostátních průměrech průzkumů Trump již má výraznou šedesátiprocentní podporu oproti třinácti procentům DeSantise a deseti procentům Haleyové.

Politico si povšimlo také toho, jak bylo připraveno na Trumpovu návštěvu okolí stadionu. Ve městě Columbia kromě zboží spojeného s Trumpem podle serveru byly k vidění billboardy, které exprezidentovi USA připomínaly prohru v minulých prezidentských volbách či jeho soudní spory. „Prohrál jsi. Jsi vinen. Vítej v Kolumbii, Donalde,“ stálo na jednom z nich.

Kritika se však snášela i na současného amerického prezidenta a někteří fanoušci vstupující na stadion před Trumpovým příchodem skandovali „Let’s Go Brandon!“ – slušnou verzi fráze „Fuck Joe Biden“, která vznikla během televizního rozhovoru s vítězem závodu Sparks 300 Brandonem Brownem v Alabamě, kde diváci po konci akci Joeou Bidenovi zcela jasně vulgárně sdělovali, „kam má jít“, ale reportérka NBC Sports tehdy divákům popisovala, že ve skutečnosti dav křičí „Let’s Go Brandon“. Dav byl ovšem tak hlasitý, že i televizní mikrofony během interview zachytily, co lidé křičí ve skutečnosti.

Trump, který doufá, že se stane Bidenovým protikandidátem v příštích prezidentských volbách, bude o nominaci v Jižní Karolíně usilovat spolu s dalšími kandidáty již na konci února a dříve již prohlásil, že by tentokrát chtěl, aby v tomto státě sklidil kompletní podporu v primárkách jen pro sebe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Já bych si iluze nedělal, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ , 27.11.2023 9:17:38
Biden, jak to slušně říct, to nezvádá. Trump je člověk, kterému to myslí. Ovšem nezapomínejme, že on je Američan a u nich platí zásada "Amerika na prvním místě". Takže zřejmě by došlo na Ukrajině k ukončení konfliktu, ale zda by jsme se měli lépe, to je otázka. Pro Američany je byznys prodávat drahý plyn, to by se asi nezměnilo. Stejně tak by nám "nabízeli" stíhačky, které nepotřebujeme. Možná by nás přesvědčovali, že jejich firma umí nejlépe postavit atomku. Asi tak.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…