Přijde náraz do zdi, varuje bývalý guvernér Singer. Lidi se pořád chovají jako dítě v cukrárně

20.10.2022 21:22

Náraz české ekonomiky do zdi lze podle bývalého guvernéra ČNB a ekonoma Miroslava Singera jistě očekávat. Podle Singera si česká společnost pořád ještě neprodělala moment uvědomění si reality. „Pořád jsme jako malé dítě v cukrárně, které chce všechno,“ uvádí ekonom Miroslav Singer, který hovoří o krachu mnoha firem v rozhovoru pro týdeník Echo s tím, že mnoho firem zkrachuje a klesne zaměstnanost.

Přijde náraz do zdi, varuje bývalý guvernér Singer. Lidi se pořád chovají jako dítě v cukrárně
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Exguvernér ČNB Miroslav Singer

Náraz do zdi, o kterém se nyní často hovoří, podle Singera naše ekonomika potřebuje, pokud máme snížit inflaci. „Sama o sobě se inflace nesníží. Inflaci táhnou vysoká poptávka a současně nízká nezaměstnanost, to, že ještě pořád všichni chceme věci, které de facto nejsou,“ dodává Singer s tím, že „náraz do zdi přijde“.

Jediné, o co se lze prý snažit, je, aby kus ekonomiky, který zanikne, nebyl zbytečně velký. „Bohužel historicky se to bez toho, aniž zkrachovalo zbytečně mnoho firem, bez recese, nikdy nepovedlo udělat. Nevím, proč by se zrovna teď mělo povést jemné přistání,“ říká ekonom Singer, podle kterého „některé firmy opustí tento svět a klesne zaměstnanost“.

Pokud by Fialova vláda chtěla pomoci ČNB s krocením inflace, může podle Singera trochu zvednout daně, ale současně a hlavně škrtat výdaje. „Já osobně z případného zvedání daní nadšený nejsem, ale budu tu souhlasně citovat Miroslava Kalouska, že za každou korunu na zvednutých daních mají být dvě koruny škrtnuté ve výdajích,“ podotýká ekonom.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …