Přijeli z Německa, ohrožovali občany baseballovou pálkou. Národnost policie odmítá sdělit, aby se nešířily negativní emoce

12.07.2017 16:21

Pokud se přestupku v České republice dopustí migrant, zůstává to veřejnosti utajeno. Důvodem je rozkaz policejního prezidenta, který zakazuje zveřejňovat původ pachatelů. Je tomu tak v těch případech, kdy by to mohlo podněcovat nesnášenlivost vůči cizincům. Petr Mach tento postup kritizuje a hodlá se zasadit o jeho zrušení. Vyburcoval ho k tomu případ jedinců z Německa, kteří na Jiráskově mostě ohrožovali kolemjdoucí baseballovými pálkami. Kdo dotyční byli, policie tají.

Přijeli z Německa, ohrožovali občany baseballovou pálkou. Národnost policie odmítá sdělit, aby se nešířily negativní emoce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý europoslanec Petr Mach (Trikolóra)

Europoslanec za Stranu svobodných občanů Petr Mach se podle serveru Bleskove.cz. zajímal o případ z konce května. Posádka vozu s německou poznávací značkou tehdy na pražském Jiráskově mostě ohrožovala chodce pivními láhvemi a baseballovou pálkou. Policisté vozidlo dostihli až na dálnici směrem na Plzeň. Mladíci z Německa si vysloužili pokutu za výtržnictví a rovněž za jízdu po dálnici bez dálniční známky. Nicméně dále pokračovali v cestě.

Server Tydenikpolicie.cz zveřejnil fotografii jedinců z místa policejního zásahu. Fotografie rezonovala i na sociálních sítích. Lidé se ptali, zda jde o migranty. Jediným vodítkem přitom byla barva kůže dotyčných. Petra Macha zpráva zaujala rovněž, a z toho důvodu se obrátil na policejní tiskovou mluvčí. Ta mu ale sdělila, že Policie ČR národnost ani rasovou příslušnost v rámci poskytování informací veřejnosti a médiím neuvádí. Pokud by to udělala, bylo by to v rozporu s trestním řádem, přestupkovým zákonem, zákonem o Policii ČR a interními předpisy.  

„Namítl jsem, že se neptám ani po náboženství, ani po rase pachatelů, ale jen po státní příslušnosti. Tisková mluvčí mi odpověděla, že se řídí závazným pokynem policejního prezidenta, podle kterého policie nesděluje rasovou příslušnost nebo jiné skutečnosti způsobilé navodit rasovou nesnášenlivost nebo negativní emoce vůči cizincům, národnostním, etnickým nebo jiným menšinám. A že z těchto důvodů mi státní příslušnost pachatelů nesdělí,“ sdělil na to konto Petr Mach. Přístup policie se mu podle Bleskove.cz nelíbí. Mach si prý nepřeje, aby policie zatajovala veřejnosti údaje o státní příslušnosti pachatelů, a to jak přestupků, tak i trestných činů.

„Ta informace je totiž důležitá. Vstupovali jsme do EU a do Shengenu s tím, že volně můžou naše hranice překračovat občané zemí EU a také turisté, kteří do EU přicestují s platným cestovním pasem, případně vízem. Nevstupovali jsme ale do EU s tím, že k nám budou moci volně jezdit Syřani, Afghánci a další ilegální migranti bez platných víz a páchat zde přestupky a trestné činy. Máme právo znát pravdu o tom, kdo přichází do naší země, a budu se proto zasazovat o zrušení zatajovacího policejního rozkazu,“ uvedl Mach podle Bleskove.cz. 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: maz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…