Přijmou Ukrajinu a rušit jednomyslné rozhodování. Německá ministryně chce zásadně změnit EU

02.11.2023 17:15

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková tvrdí, že Evropská unie se musí reformovat, pokud má přijímat nové členské země, jako je Ukrajina nebo balkánské státy. Současný model, kdy má každý stát své europoslance a eurokomisaře by podle ní byl v případě rozšíření neudržitelný. Baerbocková také chce změnit pravidlo o právu veta, kterým může jedna země zamezit přijetí rozhodnutí.

Přijmou Ukrajinu a rušit jednomyslné rozhodování. Německá ministryně chce zásadně změnit EU
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Baerbocková navrhla zrušení současného systému, při kterém má každá z 27 členských zemí svého eurokomisaře. Její návrh, který je podle ní nutnou reformou v případě přijímání nových členů, vyděsil zejména menší země EU, které by tak už téměř ztratily jakýkoliv vliv.

„Evropskému parlamentu a Evropské komisi nelze jednoduše dovolit, aby rostly a rostly, aby se stávaly stále většími. Musíme přijímat odvážná a statečná rozhodnutí. Například země jako Německo – jsme připraveni obejít se po omezenou dobu bez vlastního komisaře,“ navrhuje Bearbocková podle informací serveru Politico.eu s tím, že by se zásadní portfolia například rozdělila mezi několik členských zemí najednou.

Kromě toho zelená politička navrhla změnu pravidla jednomyslnosti, které umožňuje jedné členské zemi vetovat iniciativy EU v určitých případech, včetně velmi citlivých oblastí, jako jsou daně a zahraniční politika.

Připomínky německé ministryně zahraničí přicházejí před klíčovým summitem vedoucích představitelů EU, který se uskuteční v půli prosince v Bruselu a povedou se na něm debaty o přijetí Ukrajiny a balkánských zemí. Právě Bearbocková se zasazuje o přijetí nových členů, zejména Ukrajiny.

„Je to pro nás situace, která nastane jednou za život. Chceme, aby se Ukrajina stala členem naší Evropské unie a jsem přesvědčena, že prosincová Evropská rada tento signál vyšle,“ řekla Baerbocková.

„Rozšířená EU však bude silnější pouze tehdy, pokud uděláme to, s čím jsme tak dlouho váhali – přezkoumáme a přehodnotíme způsob fungování naší (Evropské) unie,“ zopakovala německá ministryně zahraničí, jak informuje agentura Reuters.

V případě Ukrajiny a ostatní potenciálních nových členů navíc Bearbocková navrhuje změnu přístupu, kdy se země buď přijme, nebo nepřijme. Podle ní by se mělo postupovat tak, že země už začnou užívat některých výhod jako je schengenský prostor, vysokoškolské studium na programech Erasmus a podobně, ačkoliv zatím nebudou plnohodnotnými členy.

„Nemůžeme používat systém ‚buď – anebo‘. Přistupujícím zemím by například mělo být umožněno účastnit se zasedání Rady EU dříve, než se stanou plnoprávnými členy. Měli bychom zajistit, aby obyvatelé těchto zemí, zejména mladí lidé, dostali příležitost podílet se na výhodách Evropské unie již v rané fázi, ještě předtím, než se jejich země stane plnoprávným členem EU,“ dodala Bearbocková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Německá ministryně ať si nechá protáhnout komín, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBill Pilgrim , 02.11.2023 18:15:37
ať příjde na jiné myšlenky. CZECH OUT!!!! Pryč z EU. Už předevčírem bylo pozdě. Tenhle bolševický sajrajt nám byl čert dlužen. A až budeme prchat, tak ať si současnou fialovou politickou reprezentaci nechají u nich na semeno. Voni budou ozdobou eurounijní debility. A blbka prasátko Pekari jim může prodávat mobily. A dick head Pepek Vyskoč jim může říkat Ich bin ein Tchajwanec.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…