Primátor Jablonce z ODS: Nečas nepřišel s žádným programem a ještě stranu zdiskreditoval

31.08.2013 11:34

Jak nyní získat zpět důvěru voličů a koho by uvítal jako předseda krajských zastupitelů Libereckého kraje jako krajského lídra pro předčasné volby? Nejen o tom, ale především o úsporách, které by městu mělo přinést převzetí teplárny magistrátem, o situaci v zastupitelstvu města či o problémech, které sužují obyvatele, jsme hovořili s primátorem Jablonce nad Nisou Petrem Beitlem (ODS).

Primátor Jablonce z ODS: Nečas nepřišel s žádným programem a ještě stranu zdiskreditoval
Foto: Redakce
Popisek: primátor Jablonce nad Nisou Petr Beitl (ODS)

Jak jste uvedl pro naše stránky v březnu, ODS chyběla především schopnost vysvětlovat svůj vlastní program a obhajovat vládní i stranickou politiku všem občanům. Nyní nás čekají předčasné volby. Jakou šanci dáváte straně na úspěch? A především, co je třeba udělat pro to, aby dostála co možná nejlepšího výsledku a udržela si prvenství na pravici?

Bohužel, musím konstatovat, že situace se dramaticky změnila v neprospěch ODS. Předseda Nečas nejenže nepřišel se srozumitelným programovým prohlášením, ale naopak stranu citelně zdiskreditoval svou aférou. A co je potřeba udělat? Získat zpátky ztracenou důvěru. Těžký úkol, který bude vyžadovat nejen nové tváře, ale i zásadní změny ve struktuře ODS.

Jste nejen primátor, ale také předseda krajských zastupitelů Libereckého kraje. Koho byste vy osobně preferoval jako lídra strany v Libereckém kraji? Nejen v souvislosti s hlasováním o důvěře, ale i v případě jmenování kandidátů do voleb se hovoří o vnitrostranické krizi ODS. Souhlasíte? Například v Libereckém kraji má strana velmi populárního politika Jaroslava Zemana, který v senátních volbách získal vysoké množství preferenčních hlasů a porazil i bývalého hejtmana kraje Stanislava Eichlera (ČSSD). Přesto jej strana odmítá údajně postavit do čela krajské kandidátky. Můžete se k těmto spekulacím vyjádřit? Máte nějaké informace?

Jarda Zeman sice populární je, ale do obou komor Parlamentu kandidovat nemůže. Navrhovanou jedničkou za naši oblast je Mudr. Vít Němeček, který byl poslancem v minulé volebním období. Vítek má v regionu vysoký kredit, jak odborný - je ředitelem úspěšné městské nemocnice, tak morální – nikdy nebyl spojován s žádnými negativními kauzami. Sám vím, jak ho situace v ODS posledních let trápila a věřím, že je to člověk, který má znalosti i vůli nutnou k provedení potřebných změn.

Magistrát převzal od společnosti MVV 198 akcií městské teplárny a stal se jejím jediným vlastníkem, v důsledku čehož slibuje radnice obyvatelům nižší ceny za teplo. O kolik a od kdy by se mohla cena snížit?

V současné době jsou připravovány strategické dokumenty. Finanční plán na příští rok, výhled na 3 roky a plán revitalizace společnosti. Cena tepla bude vycházet z těchto materiálů. Naší snahou bude snížit cenu, abychom zastavili živelný rozpad soustavy. Konkrétní informace budou k dispozici do poloviny září. 

Vedení města transakci prosadilo přes odpor opozice, které se nelíbilo vyvedení peněz z teplárny ani nároky na městský rozpočet. Jak byste tak celkově hodnotil poměry na magistrátu?

Opozice si poněkud konzervativním způsobem plní povinnost být proti názorům vládnoucí koalice. Jinak nepřišla s žádným racionálním návrhem. Paradoxem je, že se ozývají právě ti členové zastupitelstva, kteří měli v minulém období teplárnu na starosti a přivedli ji do situace, kdy máme nejdražší teplo v ČR.  Pokud jde o rozpočet. Celková bilance přesunů akciových podílů, včetně posledního převzetí 100% kontroly, a hospodaření v teplárně je pro město kladná.  Na straně výnosu od roku 1998 je více než 200 milionů korun. Tato suma je tak vysoká proto, že se do systému téměř vůbec neinvestovalo. Nyní přišel čas investic a stabilizace systému.

Jablonec se stal před rokem statutárním městem. Vy osobně předpokládáte, že změna přinese městu rozvojovou šanci do budoucna. Můžete být konkrétnější?  Jaké změny byste uvítal, co ve městě občanům nejvíce chybí?

Dle mého názoru by pro obce kolem Jablonce bylo výhodné integrovat do statutárního města a při zachování vlastních samospráv snížit náklady na správu obcí a dosáhnout na vyšší daňové příjmy.

Občany trápí například stav komunikací a pocit bezpečí, mě osobně také stav městského majetku, především mateřských a základních škol. Další důležitou otázkou, na kterou je potřeba se soustředit, je rozvoj jablonecké nemocnice a samozřejmě již zmiňované teplárenství. V tomto roce připravujeme na území města rozsáhlou anketu, ve které se k těmto otázkám budou občané vyjadřovat.

A co služby. Jak jste spokojen s jejich nabídkou ve městě?

Přepokládám, že jde o služby nabízené privátním sektorem.

To není jednoduchá otázka, protože záleží jakou kvalitu a cenu služeb považuje kdo za dostatečnou. Je to individuální. Například potřeba moje a mé rodiny, ať už z pohledu kulturního, sportovního či z pohledu každodenních běžných záležitostí, je z převážné části uspokojena na území města.

Protože se živnostníky často komunikuji, vím, že podmínkou dalšího rozvoje služeb je zvýšení poptávky a snížení nákladů. Město v tomto směru vychází vstříc a od počátku ekonomické krize poskytuje slevu na komerční nájmy v městských objektech. Dalším krokem byla úprava parkovacího systému v centru a 30 minut parkování zdarma. Občané by si měli uvědomovat, že přesun nákupů z centra měst do supermarketů na okraji ohrozí existenci místně zavedených služeb. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…