Primátor Olomouce: Politická realita není taková, že vítěz voleb automatiky bere vše

05.02.2015 10:48

Antonín Staněk (ČSSD) je za pět let třetím primátorem Olomouce. O co se bude chtít zasadit? A jak hodnotí své předchůdce? Nejen na to se ptala naše redakce. Vrátili jsme se ale také k povolebnímu vyjednávání. Proč je přesvědčen, že současná koalice, která poslala do opozice vítěze voleb, hnutí ANO, je správným rozhodnutím? Neopomněli jsme ani nedávno skončené referendum o zákazu hazardu v Olomouci či blížící se volební sjezd ČSSD. Koho řadí mezi své favority?

Primátor Olomouce: Politická realita není taková, že vítěz voleb automatiky bere vše
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Olomouce doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D. (ČSSD)

Pane primátore, tzv. doba hájení pro Vás skončila. Jak byste shrnul svých prvních sto dní ve funkci?

Pozice ve vedení stotisícového města znamená každodenní intenzivní práci a také organizovanější rozvrhování času. Prvních sto dní ve funkci mě nijak výrazně nepřekvapilo, naopak spolupráce s kolegy je konstruktivní a já neztrácím ani na minutu chuť a zájem pracovat tak, abych město směřoval k co nejvyrovnanějšímu hospodaření, bez gigantických investičních akcí, realizovaných za cenu dalšího zadlužování.

Je také třeba vyzdvihnout, že na koalici jste se s ODS, TOP 09 a KDU-ČSL dohodli již den po volbách. Co bylo hlavním důvodem toho, proč jste se nedohodli na spolupráci s vítězem voleb hnutím ANO? Přeci jen i Vy jste zpočátku tvrdil, že neshledáváte žádná témata, která by Vás s hnutím rozdělovala. Co se tak změnilo?

Politika je o diskusi, vyžaduje kompromisní řešení a především vůli dohodnout se. Politická realita není taková, že vítěz voleb automatiky bere vše. Jsem přesvědčen, že zastávám i nadále konzistentní politický postoj. Dokladem toho je fakt, že aktuálně intenzivně pracujeme na programovém prohlášení koalice a já neshledávám témata, která by nás nesmiřitelně rozdělovala. Naopak, mé dosavadní zkušenosti svědčí o tom, že tato koalice je správným rozhodnutím.

Paradoxní také je, že jste hnutí ANO „provedli“ totéž, co jste sami zažili před čtyřmi lety, kdy jste volby vyhrály, ale na koalici se dohodly strany s horším volebním výsledkem a vytvořily koalici s nejtěsnější většinou jednoho hlasu. Nyní jste se ale rozhodli se stejnými stranami vládnout. Nemáte trochu obavu z možných kroků Vašich partnerů? Máte k nim 100% důvěru?

Nejsem člověk, který by se díval do minulosti. Zajímá mě budoucnost a možnost ovlivnit každodenní směřování města. Ani nyní, kdy máme za sebou už hodně práce a také řadu významných rozhodnutí, mezi nimi i schválený rozpočet města pro letošní rok, nemám nejmenší důvod měnit názor na funkčnost sestavené koalice.

V minulém volebním období se v čele Olomouce vystřídali dva primátoři. Mělo to nějaký negativní vliv na fungování úřadu? Jste spokojen s tím, v jakém stavu Vám byla agenda úřadu předána, nebo se obáváte kostlivců ve skříni?

Neshledávám nic špatného na tom, že se v posledním volebním období vystřídali ve vedení města dva primátoři. U Martina Novotného oceňuji to, že se dokázal rozhodnout a nekombinoval funkci poslance parlamentu s funkcí primátora. Sám dnes vidím, kolik práce s sebou taková pozice nese.

Nabízí se také otázka, co budete chtít dělat jinak, nežli Vaši předchůdci a jen naopak něco, v čem na ně budete chtít navázat?

Rád bych navázal na projekt přípravy výstavby tramvajové trati na Nové Sady. Přeji si také, aby lidé skutečně vnímali olomouckou radnici jako otevřenou a transparentní. Maximálně se zasadím o co nejvyrovnanější hospodaření města bez dalšího nesmyslného zadlužování. Myslím si, že náš nový styl řízení města dokáže do značné míry více zapojit i současnou opozici. 

Jaké jsou Vaše hlavní priority pro letošní rok?

Zřízení funkce ombudsmana pro seniory, pokračování přípravy rekonstrukce zimního stadionu i projektu výstavby tramvajové trati. Co se týká společenského a kulturního života ve městě, Olomoučané se mohou těšit na zavedené i nové akce. Letos si chceme velkolepě připomenout 70. výročí od konce 2. světové války i 600 let od upálení mistra Jana Husa.

V jaké fázi je projekt rekonstrukce a oživení areálu rozária? Podařilo se městu sehnat potřebné finance?

Aktuálně prověřujeme možnost dodatečně zařadit do rozpočtu rekonstrukci olomouckého rozária, tak aby to pro město bylo co nejméně finančně náročné. Proto nyní požádáme úřad regionální rady o vyhlášení nové výzvy na tento projekt. Současně si necháme předložit upřesněné financování na základě již uskutečněného výběrového řízení. Financování by pak bylo v rozpočtu města rozloženo do let 2015 a 2016. Nechceme tento projekt tzv. uspat, v záměru obnovy rozária máme plnou podporu univerzity, která si stejně jako my uvědomuje potenciál využití tohoto prostoru, který sousedí s areálem téměř dokončené Pevností poznání.

Referendum o zákazu hazardu, které se v Olomouci konalo v prosinci, bylo pro nízkou účast neplatné. Čemu to přičítáte? Přeci jen obdobný problém řeší iniciátoři většiny referend v Česku. A jste Vy sám zastáncem referenda, ať již na komunální či celostátní úrovni?

Referendum do jisté míry ukázalo na angažovanost lidí ve vztahu k tomuto tématu. Problematika je to jistě velmi aktuální, čehož jsme si dobře vědomi. Proto také vznikla na úrovni rady města speciální pracovní skupina, která má za úkol připravit návrh další postupné redukce hazardu na území města. Nicméně pro mě je výsledek referenda také signálem o tom, že téma regulace hazardu není pro Olomoučany natolik palčivým problémem, jak by se na první pohled mohlo zdát.  

Již v březnu se uskuteční volení sjezd ČSSD, pro který má zatím nejvíce nominací Sobotka a Chovanec. Prozradíte nám Vaše favority? A jak byste nyní hodnotil Bohuslava Sobotku jako premiéra a předsedu?

Pan premiér bude mít určitě podporu vlastní strany. Za dobu mého primátorování jsme zatím neměli příliš společných témat, nicméně osobně vnímám jeho postoj i vůči potřebám Olomouce jako pozitivní. 

Miloš Zeman, který shodou okolností na sjezd nebyl pozván, se nedávno nechal slyšet, že je ČSSD bez sebereflexe odsouzena k ustupování na okraj politického dění. Souhlasíte? A co se musí stát, aby k tomu nedošlo?

Osobně si nemyslím, že bychom na tom byli tak tragicky, ale názor pana prezidenta respektuji. Jsem přesvědčen, že i lidé, kteří uspěli v komunálních volbách 2014, budou přispívat k dalšímu budování dobrého jména sociální demokracie. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…