Primátor Plzně: Premiér udělal s odvoláním Jiřího Pospíšila chybu

08.04.2013 16:45

Podle primátora Plzně Martina Baxy (ODS) nutí ekonomická krize dělat ODS ve vládě kroky, které dělat rozhodně nechce, ale je k nim donucena. Stále se ale domnívá, že ODS hájí zájmy svých voličů. Plzeňský kraj byl také jediný, kde v posledních krajských volbách ODS uspěla. Co stojí podle primátora za tímto úspěchem? A jak je on sám úspěšný v prosazování svých priorit a cílů v oblasti dopravy a bezpečnosti v Plzni?

Primátor Plzně: Premiér udělal s odvoláním Jiřího Pospíšila chybu
Foto: Redakce
Popisek: Martin Baxa (ODS)

 

Podle posledních průzkumů ODS oslabuje a mluví se o tom, že strana prochází krizí. Je jí vyčítáno, že kývá na zvyšování daní a neprosazuje příznivé podnikatelské prostředí a ustupuje návrhům TOP 09. Jak se na to díváte vy z pozice starosty a členy OSD? Je třeba změnit její politiku a jít zpět doprava?

Bohužel byla naše země zasažena ekonomickou krizí, kterou nezavinila, ale přesto musí nést její následky. To ODS nutí dělat ve vládě kroky, které dělat rozhodně nechceme, ale jsme k nim donuceni. Bývám z toho naštvaný a doufám, že například daně při první možné příležitosti budeme moci zase snížit.

Stále hájíme zájmy našich voličů, a to jak proti levici, tak bohužel také stále častěji i proti TOP09, která se nechová jako pravicová strana. Pan Mládek z ČSSD nazývá živnostníky parazity, ale i TOP 09 šla proti nim, když chtěla zrušit drobným živnostníkům paušály, díky kterým si nemusí vést složité účetnictví a platit účetní. Jsem rád, že se ODS za živnostníky postavila a zabránila tomu. Naše politika je již 20 let stejná, ODS zastupuje zájmy pracovitých lidí, kteří se o sebe chtějí postarat sami, chtějí vytvářet pracovní místa i pro ostatní a nechtějí žít v závislosti na sociálním systému.

ODS výrazně prohrála nejen krajské a senátní, nýbrž i prezidentské volby. Přesto se jí podařilo uspět v jednom kraji. V plzeňském. Co podle vás stojí za tímto úspěchem? I vám se podařilo obhájit mandát krajského zastupitele. A domníváte se, že bude mít ODS v Plzni úspěch i příští rok v komunálních volbách? Mnozí vaši kolegové z jiných měst se bojí pravého opaku.

ODS v minulosti kraj spravovala lépe a efektivněji než nyní ČSSD, a to občané dnes vidí. Za vítězstvím určitě stálo i to, že lídrem naší kandidátky byl Jiří Pospíšil, pracovitý, slušný a vzdělaný politik, jehož si lidé váží. Určitou roli podle mě hrál i odpor Plzeňáků ke komunismu, jsme město se silnou prozápadní tradicí a spousta lidí nechtěla, aby v našem kraji vládli komunisté. My jsme to také nechtěli, ale bohužel se ČSSD rozhodla vzít komunisty k sobě do krajské vlády.

A nyní ke komunálním volbám. Mohu s čistým svědomím konstatovat, že je za námi opravdu spousta odvedené práce. Z toho, co jsme jako ODS našim voličům v Plzni slíbili, máme na začátku druhé poloviny volebního období hotovo více než dvě třetiny. Komunální volby budou ale těžké, vždycky je mimo jiné ovlivňuje nálada lidí vůči vládě. Věřím však, že nás Plzeňáci, kteří sami na vlastní oči vidí, jak se Plzeň mění k lepšímu, nakonec znovu podrží.

Volby v kraji vyhrála ODS v čele s Pospíšilem. Myslíte si tak, že udělal Nečas chybu, když odvolal nejoblíbenějšího ministra a zdá se i jedno z nejoblíbenějších představitelů strany? Mnozí také volají po tom, aby Pospíšil Nečase nahradil. Jak se k otázkám ke změně vedení stavíte vy?

Ano, jsem přesvědčen, že premiér udělal s odvoláním Jiřího Pospíšila chybu. Jiří Pospíšil byl nejlepším ministrem spravedlnosti a má obrovskou zásluhu na tom, že se justice stala nezávislou.

Kongres ODS zvolil v listopadu vedení strany v čele s Petrem Nečasem, které dostalo za úkol změnit především dosavadní prezentaci ODS, napravit poškozené vnímání strany, prezentovat veřejnosti naše dosavadní úspěchy a předložit jasný a srozumitelný program na období do parlamentních voleb. Je to naprosto klíčový úkol, bez jehož naplnění nemůžeme za rok ve volbách uspět. Budu bedlivě sledovat, jak tyto změny politiky ODS probíhají.            

Nyní již k Plzni. Jak byste ve stručnosti hodnotil uplynulý rok?

Podařilo se nám odvrátit původní Kalouskovou variantu změny rozpočtového určení daní, kdy ministr Kalousek z TOP 09 chtěl vzít Plzni z rozpočtu 900 mil. Kč ročně! To by bylo naprosto zničující, zastavilo by to rozvoj města a uvrhlo nás do vleklé krize. Díky angažmá zástupců ODS, především pana poslance Vilímce, našeho rozpočtového experta, se podařilo dopad změny pro Plzeň výrazně redukovat na zhruba desetinu. Je to stále velká suma, ale budeme se umět s tím vyrovnat.

Pro budoucnost Plzně a jejích občanů je důležité spuštění II. etapy našeho vědeckotechnického parku, v níž našly zázemí technologické firmy, které budou poskytovat nová pracovní místa.

Přijali jsme další zásadní rozhodnutí ohledně rozvojové infrastruktury. Staví se technická základna pro městský dopravní podnik, což se odkládalo víc než dvacet let. Tato investice zajistí na desetiletí kvalitní veřejnou dopravu v našem městě. Zastupitelstvo schválilo též výstavbu nové budovy Divadla J. K. Tyla, bez níž by hrozil zánik vícesouborového divadla s téměř stopadesátiletou tradicí, a to v době, kdy jsme získali prestižní titul Evropské hlavní město kultury 2015.

Dále jsme se věnovali tomu, aby naši občané měli kde trávit volný čas. V září byla pro občany města otevřena dvě nová krásná veřejná prostranství: kompletně rekonstruovaný park na Mikulášském náměstí a Relax centrum Štruncovy sady, zbrusu nová zóna na soutoku řek.

Když se na to takto zpětně podívám, tak myslím, že minulý rok byl docela úspěšný.

Mezi hlavní problémy Plzně patří doprava, jejíž řešení bylo i jednou z vašich priorit před komunálními volbami roku 2010. Co se vám v tomto směru podařilo do dnešní doby realizovat?

Zahájili jsme především stavbu první etapy městského okruhu, která by měla být dokončená v září roku 2014, a připravujeme se na výstavbu druhé etapy. Je to první krok k řešení nevyhovující situace, kdy padesátitisícové Severní předměstí je spojeno s centrem města a jeho dalšími částmi pouze jednou velkou komunikací.  Běží též příprava výstavby silničního systému Roudná, kde již za sebou máme část důležitých schvalovacích procedur. Připravujeme i tramvajovou trať na Borská pole, projektová příprava je hotová a zbývá nám již získat jen poslední pozemek a v zásadě můžeme začít stavět. Tramvajová trať bude určitě naší prioritou pro nové finanční období Evropské unie. Vedle těchto velkých projektů jsme samozřejmě pokračovali v systematické rekonstrukci a opravách městských komunikací.

Další vaší prioritou byla bezpečnost ve městě. Jaká je vaše úspěšnost v tomto směru?

Obecně mohu konstatovat, že počet přestupků a trestných činů od roku 2010 klesá a objasněnost se výrazně zvýšila. Zásluhou města a především efektivně fungující městské policie se podařilo „vykrýt“ nedostatek hlídek státní policie. Většinu policistů na ulicích dnes tvoří právě naši městští policisté. Se státní policií úzce spolupracujeme i v jiných oblastech, a to rozhodně přispívá celkové solidní bezpečnosti v našem městě.

Děláme teď velké množství protidrogových projektů, protože data nám ukazují, že drobná kriminalita je s drogami hodně propojena. Zaměřujeme se také na výuku sebeobrany pro ženy, informovaní občanů, jak se rizikovým situacím vyhýbat, a samozřejmě také pracujeme s problémovou mládeží a snažíme se jim pomoci najít nějaký smysl v životě, kvůli kterému se budou chtít snažit něčeho dosáhnout a nebudou se bezcílně potulovat ulicemi. Výhoda toho je, že to nestojí moc peněz a zabraňuje to obrovským škodám na majetku, které jinak drobní kriminálníci páchají.

Pak také investujeme do vybavení policie, jak městské, tak státní. Máme nový mobilní systém na monitoring černých skládek, instalujeme na riziková místa kamerové systémy. Strážníky posíláme ke školám, kde ve spolupráci s dobrovolníky dohlížejí na bezpečnost dětí.

Máte zkušenosti jako středoškolský učitel. Jak byste hodnotil zamýšlené reformy školství? Do jaké míry budou přínosné? Mám na mysli například výuku druhého jazyka na ZŠ, zpoplatnění VŠ, ale třeba i nedávný návrh stínového ministra na to, posunout odchod do školy na 7 let.

Výuku druhého jazyka naprosto podporuji, je to to nejlepší, co našim dětem můžeme do života dát. Nesouhlasím s tím, že se někteří poslanci, hlavně za ČSSD, proti tomu postavili.

Ke zpoplatnění vysokých škol jsem opatrný. Pokud by to bylo nevyhnutelné, tak samozřejmě musí fungovat nějaký slušný systém stipendií a studentských půjček, které by pak třeba člověk splácel z daní, pokud by dosáhl alespoň průměrného platu. O tom, kdo bude VŠ studovat, by měly rozhodovat schopnosti, a nikoliv finanční situace studenta.

Nemyslím si, že je nutné posouvat věk odchodu do školy, pokud mají rodiče pocit, že to jejich dítěti prospěje, mohou o odklad zažádat již nyní.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Katka Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…