Primátor Plzně: Spolupráce ODS s TOP 09 může být cesta správným směrem

12.09.2014 14:08

„Do voleb jdeme se vztyčenou hlavu a s vědomím toho, že je za námi dobře odvedená práce.“ Obavu má ale z nových hnutí, která jsou dle jeho slov spíše podnikatelské projekty různých zákulisních vlivových skupin, jež chtějí získat moc na radnici. S primátorem a předsedou plzeňské ODS Martinem Baxou jsme hovořili nejen o blížících se komunálních volbách, plánech, které má pro následující volební období, ale také o situaci uvnitř strany. Neopomněli jsme ani téma hazardu. A nejen to…

Primátor Plzně: Spolupráce ODS s TOP 09 může být cesta správným směrem
Foto: Redakce
Popisek: Martin Baxa (ODS)

Jako lídr ODS byste chtěl na podzim obhájit váš mandát. S čím do voleb jdete? A jestliže byste uspěl, co považujete za nejdůležitější?

Před minulými volbami jsme našim voličům slibovali, že Plzeň společně s nimi změníme. A náš slib jsme splnili. Plzeň je dnes jiné město, než byla před čtyřmi lety, a hlavně je jiná než ostatní města v zemi. Máme první nové divadlo v ČR od roku 1989. Máme druhou nejlevnější cenu tepla v zemi a odpady od příštího roku nezdraží, ale zlevní na polovinu. V našem městě se staví nové parky, hřiště a sbíráme tituly na opravených stadionech.

Do voleb jdeme se vztyčenou hlavu a s vědomím toho, že je za námi dobře odvedená práce. Za nejdůležitější pro další období považuji co největší využití nových fondů EU, podporu tvorby nových pracovních míst, vzdělávání a abychom úspěšně zvládli titul Evropské hlavní město kultury 2015.

Co považujete v uplynulém volebním období za svůj největší úspěch? A je naopak něco, co se vám nepovedlo?

Je velký úspěch, že se nám podařilo zajistit fungování klíčové městské infrastruktury na celá další desetiletí, v oblasti teplárenství, zajištění kvalitní pitné vody, nakládání s odpady, zajištění zázemí pro městskou veřejnou dopravu nebo dopravy, kdy mám konkrétně na mysli první etapu západního okruhu. Je to neuvěřitelné množství práce, která vyřešila problémy, jež Plzeň trápily někdy i desetiletí. Mrzí mě, že se nám nepodařilo více zklidnit centrum města a vyřešit problematiku parkování ve městě, ale to je opravdu „běh na dlouhou trať“.

V rámci senátních voleb bude ODS v některých městech spolupracovat s TOP 09. Co vy na to? Shledáváte spolupráci jako prospěšnou? A je podle vás, vzhledem k poklesu preferencí obou stran a celkového tříštění stranického systému, do budoucna reálná i nějaká užší spolupráce? Dokážete si třeba představit fúzi stran?

S TOP 09 se sice lišíme v názorech na řešení některých konkrétních problémů, ale shodujeme se v tom nejpodstatnějším, a to je obrana hodnot jako je svoboda, odpovědnost, podpora podnikání atd. Ze strany TOP 09 tu chuť a vůli více spolupracovat vidím a myslím si, že to může být cesta správným směrem.

Jak velkou konkurencí jsou podle vás nejen pro ODS, ale celkově pro etablované strany nové strany a hnutí? Máte z nich obavu třeba vy sám v Plzni?

Nové strany a hnutí jsou vždy výzvou, zkouškou, v které musíme obstát a která nás zároveň nutí být ve střehu a neusínat na vavřínech. Hodně ale záleží, jestli to jsou hnutí postavená na iniciativě občanů, nebo jestli to jsou spíše podnikatelské projekty různých zákulisních vlivových skupin, které chtějí získat moc na radnici. Některá nová sdružení, která se teď v Plzni objevila, patří mezi ty druhé. Uvidíme, jestli se jim podaří nakonec Plzeňany přesvědčit. Já doufám, že ne, neboť za námi je vidět konkrétní práce a její výsledky.

S vlastní stranou do voleb chce jít i bývalý člen ODS a starosta centrálního městského obvodu Plzeň 3 Jiří Strobach. Členství se rozhodl ukončit po 16 letech. Jako důvod uvedl, že není možná diskuze se současným oblastním vedením ODS. Co vy na to?

Ano, naprosto jsme odmítali diskuzi například o tom, že by na kandidátce měli být lidé s více než kontroverzní pověstí, které starosta Strobach protlačoval. Panu starostovi se to nelíbilo a vyhrožoval odchodem, pokud nebude kandidátka sestavena po jeho. My jsme to odmítli a pan starosta odešel, ač on sám naši podporu měl. Nemohl jsem se zbavit dojmu, že svůj odchod z ODS stejně předem plánoval.

Ptala jsem se i proto, že od března letošního roku jste předsedou ODS v Plzeňském kraji. Máte nějaký recept, jak komunikovat se členy, ale i voliči, aby se vám podařilo obnovit dřívější slávu a úspěchy strany?

Snažím se být v kontaktu s jednotlivými oblastními sdruženími, povzbuzovat je, hledat způsoby, jak si vzájemně pomoci. Potřebujeme být semknutí. V řadě měst a obcí Plzeňského kraje máme úspěšné starosty, radní a zastupitele a věřím, že máme velmi dobrou šanci ve volbách uspět.

Můžete více přiblížit projekt Plzeň 2015, Evropské město kultury? Co pozitivního, kromě dočasného přílivu turistů, městu přinese?

Evropské hlavní město kultury je prestižní titul, který by se dal svým významem i záběrem přirovnat k „olympiádě v kultuře“ či světové výstavě EXPO. Není to projekt regionálního, ani celostátního významu, jde o projekt s celoevropskou dimenzí. Je třeba zdůraznit, že Plzeň bude v roce 2015 reprezentovat nejen město, ale také celý kraj a v očích Evropy celou Českou republiku. Města v Evropě se o titul perou, protože ví, že je to jedinečná příležitost, jak zásadním způsobem pozitivně ovlivnit a prostřednictvím kultury nastartovat dlouhodobě udržitelnou hospodářskou prosperitu v celém regionu. V loňském roce kandidovalo na titul EHMK 2019 devatenáct italských měst! Věřím, že uspějeme i u nás v Plzni!

Aktuálním tématem voleb je i v Plzni otázka zákazu hazardu. TOP 09 se také snaží sehnat potřebný počet podpisů pro vyhlášení referenda. Předseda klubu ODS Robert Houdek prohlásil, že žádná z koaličních stran by neměla referendum podpořit. „Referendum může používat ten, kdo nemá moc problém změnit. To koalice přece má. Stačí 24 hlasů a můžeme odhlasovat vyhlášku o zákazu hazardu v Plzni," prohlásil Houdek. Proč se tak dosud nestalo? Jak se k zákazu stavíte?

My jsme v Plzni prosadili výraznou regulaci hazardu minulý rok a po vyhodnocení dopadů jsme regulaci připraveni zpřísňovat až na úroveň, kdy v Plzni bude hazardu vymezena jen jedna oblast někde na kraji města, pod přísným dohledem. To je podle mě správná cesta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…