Primátor se starosty řešili rozvoj severovýchodu Prahy

08.02.2019 16:32

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a další zástupci Prahy se dnes sešli se starosty městských částí na severovýchodě Prahy ohledně budoucího rozvoje oblasti. Podnětem ke schůzce byl plán premiéra Andreje Babiše (ANO) postavit v okolí metra Letňany sídlo pro 10 000 státních úředníků, projekt je ale stále ve fázi návrhu a na schůzce na něj přišla řeč jen okrajově. Politici to po schůzce řekli novinářům. Starostové dodají magistrátu své podněty a budou se s vedením města scházet pravidelně.

Primátor se starosty řešili rozvoj severovýchodu Prahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

„My jsme se shodli na tom, že usilujeme společně o rozvoj této části města, který byl v minulosti trochu zanedbáván,“ uvedl po schůzce primátor Hřib. Dodal, že podle starostů je nyní v oblasti plánována stavba celkem 14 500 bytů a v tomto kontextu není tak podstatné, jestli u metra Letňany vznikne vládní čtvrť s úředníky a nemocnicí nebo ne. „Řešili jsme otázky, které se týkají severovýchodu obecně,“ shrnul.

Starostové Prahy 9, Letňan, Kbel a Čakovic vyjádřili v poslední době nelibost nad tím, že hlavní město vstoupilo do jednání se státem ohledně možnosti poskytnutí pozemků pro sídlo úředníků bez toho, aby je přizvalo. „Dnešní schůzku vnímám jako začátek konstruktivní spolupráce zúčastněných městských částí s hlavním městem. Bez toho to prostě nejde,“ uvedl starosta Prahy 9 Jan Jarolím (ODS).

Starosta Kbel Pavel Žďárský (za Kbely náš domov) k tomu dodal, že plán vládní čtvrti nepovažuje za podstatný. „Ono to nakonec stát určitě nebude,“ uvedl a dodal, že příprava projektu je podle informací starostů v „žádném stadiu“. Mnohem zásadnější je s ohledem na plánovanou rezidenční zástavbu podle nich otázka dopravy a zejména stavba úseku 520 vnějšího okruhu. Nebrání se ani vybudování nové nemocnice. Starosta Letňan Zdeněk Kučera (ANO) dodal, že doufá ve vypracování územní a dopravní studie celé oblasti severovýchodu Prahy.

Primátor se minulou středu sešel s premiérem Babišem ohledně dalšího využití městských pozemků v Letňanech, stavbu úřednického areálu dosud odmítal. Po schůzce oba politici uvedli, že budou dále jednat. Město však podle Hřiba nejprve požaduje po státu seznam budov, které by úředníci v centru města opustili, a způsob jejich dalšího využití.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…