Případ pohřešovaného Čecha v Libyi mají v rukách tajné služby, já nic nezmůžu, přiznal prezident

11.03.2015 18:55

Vyřešení situace okolo Čecha pohřešovaného od minulého pátku v Libyi bude záviset především na práci tajných služeb, a to nejen českých. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl prezident Miloš Zeman. Ten se dále vyslovil i pro zavedení dobrovolné domobrany. Uvedl také, co ho čeká při dubnové návštěvě papeže ve Vatikánu.

Případ pohřešovaného Čecha v Libyi mají v rukách tajné služby, já nic nezmůžu, přiznal prezident
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Prezident Zeman uvedl, že on sám prý v případě uneseného Čecha v Libyi na rozdíl od únosu dvou českých dívek v Pákistánu před dvěma roky nemůže nic podniknout.

"Já ve věci dvou unesených Češek v Pákistánu bombarduji pákistánského velvyslance," uvedl Zeman. Pákistánskému prezidentovi prý v této záležitosti poslal už několik dopisů.

"Nicméně situace v Libyi je jiná, protože tam neexistuje žádná ústřední vláda, takže není na koho se obrátit, a bude opravdu záviset na tajných službách, zdaleka nejenom českých, zda se jim podaří dosáhnout nějakého rozumného řešení této situace," konstatoval prezident.

Případ pohřešovaného Čecha v Libyi jinak nechtěl příliš komentovat. "Dnes čím méně o tom budeme mluvit, tím větší - byť slabá - je naděje, že ty rukojmí se podaří propustit," soudí.

Čech se spolu s jedním Rakušanem, čtyřmi Filipínci, dvěma Bangladéšany a Ghaňanem pohřešuje po pátečním útoku na libyjské ropné pole Ghaní. Skupina tam pracovala pro firmu VAOS (Value Added Oilfield Services), jež se zabývá zajišťováním zázemí ropnému sektoru v Libyi. Podle rakouské a filipínské diplomacie zaměstnance unesli radikálové z libyjské odnože organizace Islámský stát.

Dobrovolná domobrana s výcvikem by mohla doplnit profesionální armádu

Prezident Miloš Zeman je pro zavedení "dobrovolné domobrany", jejíž členové by podstoupili několikaměsíční výcvik. Doplnit by měla profesionální armádu. Prezident to dnes řekl v souvislosti s branným zákonem, který připravuje Ministerstvo obrany. To počítá se znovuzavedením odvodů, ale návrat základní vojenské služby nebo plošná povinná vojenská cvičení neplánuje. Návrh zákona ve čtvrtek bude posuzovat Legislativní rada vlády.

Podle Zemana byla profesionální armáda vytvořena proto, aby měli vojáci dostatek času zvládnout výcvik s moderní technikou. "Je nesmysl, aby voják odešel do civilu právě v okamžiku, kdy byl konečně vycvičen," řekl Zeman s tím, že je proto pro zachování profesionální armády.

"Na druhé straně se vůbec nebráním jakési dobrovolné domobraně s výcvikem, dejme tomu, tříměsíčním," podotkl. Podobné jednotky podle něj mají třeba USA nebo Švýcarsko. "Ale myslím si, že bychom měli naprosto jasně rozlišovat mezi profesionální armádou a řekněme dobrovolnickou obranou, která by měla méně náročný a také krátkodobější výcvik," dodal.

Zeman se s papežem ve Vatikánu zúčastní položení základního kamene několika hospiců

Prezident Miloš Zeman se při své dubnové návštěvě Vatikánu zúčastní společně s papežem položení základního kamene několika hospiců. Zeman se do Vatikánu chystá na pozvání papeže 24. dubna.

"Přepokládám, že spolu s papežem se budeme účastnit položení základního kamene několika hospiců v Římě," řekl Zeman. "A víte, že hospice jsou jedna ze základních idejí, které mám ve vztahu ke katolické církvi, protože vždycky říkám, že když už jste dostali rozsáhlé prostředky z restitucí, následujte příkladu papeže Františka a snažte se alespoň část těchto prostředků věnovat na pomoc bližním. A právě umírající jsou naši bližní," dodal prezident.

Zeman o tématu hospiců mluví dlouhodobě. Lidé podle něj často umírají v nedůstojných podmínkách. Při návštěvách krajů se prý vždy ptá, jestli hospic mají. "Když řeknou máme, řeknu kolik, oni řeknou jeden. Tak já řeknu, tak co kdybyste měli dva," poznamenal. "A přitom jsou dva kraje, abych je znectil, které dosud nemají ani jeden hospic. Je to Karlovarský a kupodivu je to moje milovaná Vysočina," doplnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…