Připravovaný zákon na ochranu whistleblowerů je k ničemu, soudí Michálek

22.11.2012 17:53

Libor Michálek jednoznačně uspěl v senátních volbách. Jak již dříve řekl pražský primátor Bohuslav Svobod (ODS), za tímto politikem stojí příběh, díky kterému ho ve volebním klání fakticky nebylo možné porazit. Jako oznamovatel korupce se vyjadřuje k chystané legislativě, která má další oznamovatele korupčního jednání chránit. A to i tehdy, když nejde přímo o úplatek. Věcný návrh připravovaného zákona nyní rozebírá vláda a podle Michálka je v zásadě k ničemu.

Připravovaný zákon na ochranu whistleblowerů je k ničemu, soudí Michálek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Michálek se stal společným kandidátem Strany zelených, České pirátské strany a KDU-ČSL do senátních voleb

Senátor Libor Michálek se ve čtvrtečních Dvaceti minutách radiožurnálu Českého rozhlasu  vyjádřil k záměru vlády, která připravuje zákon na ochranu whistleblowerů neboli oznamovatelů korupčního jednání. Michálkovi, který sám vystupoval v této roli ve vztahu k Ministerstvu životního prostředí, se nelíbí, že chystaný zákon nedostatečně motivuje k tak zásadnímu kroku, kterým je oznámení korupce. A vůbec nejsložitější je otázka, kdy přesně zaměstnanec získá status whistleblowera.

Ochranu je třeba zavést

"Přidaná hodnota tohoto nového návrhu je nulová a to proto, že oznamovatel korupce se již dnes může bránit proti propuštění tím, že se obrátí na odbory ... V okamžiku, kdy by se musel soudně domáhat zneplatnění výpovědi. pak ten posun oproti současnému stavu zakotvenému v zákoníku práce, je jednoznačně nula," uvedl v pořadu Michálek.

Ochrana whistleblowerů je přitom podle Michálka na místě, protože jsme v současné společnosti svědky toho, že se na tyto oznamovatele nehledí nijak pozitivně. Takový člověk bývá spíše zaměstnavatelem po zásluze potrestán. Michálek si ale v žádném případě nemyslí, že by šlo o "práskače", jak whistleblowery vnímá část společnosti. Práskačem by byl člověk teprve tehdy, kdyby oznámení korupce chtěl nějak zákulisně využít a nešel do toho s čistými záměry.

Jisté řešení nám podle senátora nabízí také pohled pozici whistleblowerů v zahraničí, konkrétně ve Velké Británii, kde působí nezávislá instituce, které zhodnotí oznamovatelův podnět a posoudí, zda jde o závažnou věc či pouze o pokus šikanovat svého zaměstnavatele.

Oznamovatel korupce může ochranu získat již dnes

"Měla by tu být třetí nezávislá instituce, např. neziskové organizace se statusem od ministerstva vnitra, které by měly mít možnost jednotlivá podání zhodnotit. ... Ale v situaci, kdy se zaměstnanec musí obhajovat u soudu, tak se domnívám, že nebude motivován k tomu, aby do křížku se zaměstnavatelem šel," myslí si Michálek.

Následně v pořadu přišla řeč na policejní ochranu pro oznamovatele korupce. Senátor Libor Michálek, který je ve společnosti znám jako oznamovatel možného korupčního jednání na Ministerstvu životního prostředí nevidí problém ani tak v ochraně oznamovatele korupčního jednání, tu prý poskytuje i současná legislativa.

Podle Michálka je ale třeba pamatovat i na ochranu dalších svědků a tuto věc současná legislativa neřeší. Lidé kteří se rozhodli vystoupit v mé kauze často o zaměstnání přišli, poznamenal Michálek. Znovu ale zdůraznil, že váha oznamovatele korupce i jeho zaměstnavatele musí být vyrovnána, což by mohla zajistit právě ona nezávislá instituce, jejíž obrys senátor již naznačil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…