Přípravy Kmochova Kolína komplikuje chybějící Rathův podpis

29.05.2012 20:36

Kolínská radnice řeší problém s dotací na festival Kmochův Kolín, do jehož začátku zbývá už jen pár dní. Kraj sice schválil čtyřmilionový příspěvek na pořádání letošního a příštího ročníku, dotaci ale nepodepsal bývalý hejtman David Rath, kterého stíhá policie kvůli přijetí úplatku.

Přípravy Kmochova Kolína komplikuje chybějící Rathův podpis
Foto: hns
Popisek: Rath za mřížemi, ilustrační koláž

Rathova nástupkyně Zuzana Moravčíková (ČSSD) tak zatím nechce učinit, protože ji ve funkci dosud nepotvrdilo krajské zastupitelstvo. To se má stát 4. června. Město tak nemá jistotu, že dotaci získalo, řekl dnes novinářům starosta Vít Rakušan (Změna pro Kolín). Populární přehlídka dechových orchestrů se letos koná od 7. do 10. června.

Nejspíš to stihneme, říká Moravčíková

"Postupovali jsme tak, jako bychom tu dotaci měli. Podmínkou dotace bylo soutěžit veškeré dodavatele, i dodavatele marketingové kampaně. Musela být vypsána řádná výběrová řízení," uvedl Rakušan. Pokud by kraj nakonec dospěl k závěru, že město na dotaci nemá nárok, museli by kolínští zastupitelé na červnovém jednání přijmout rozpočtové opatření a chybějící peníze hledat jinde. "Kdybychom měli jistotu, že tu dotaci máme, tak by se nám pracovalo lépe. Protože nevíme, co máme pokryto a co nemáme," podotkl starosta.

Moravčíková dnes ČTK a Českému rozhlasu řekla, že pokud bude potvrzena ve funkci, příslušnou smlouvu si nechá okamžitě vyhledat a podepíše ji. "Neměl by být problém to stihnout," míní. Zatím to ale ještě udělat nemůže. "Jsem pověřena vedením Středočeského kraje, ale to pověření není na úplně všechny úkony, které bych mohla dělat jako hejtmanka," uvedla. Žádosti o dotace z fondu hejtmana tak zatím nemůže podepisovat.

 Město ani pořadatelé ze sdružení Prostor podle Rakušana nechtějí, aby nervozita poznamenala přípravu přehlídky nebo její rozsah. "Nechceme v žádném případě, aby to bylo vidět na průběhu Kmochova Kolína. Neomezujeme žádné akce," zdůraznil Rakušan.

Tradice festivalu

Festival Kmochův Kolín je věnován památce kolínského rodáka, legendárního skladatele a kapelníka Františka Kmocha (1848 až 1912). První ročník se uskutečnil v roce 1962. Jeho cílem bylo prezentovat českou dechovou hudbu a srovnávat úroveň tuzemských, později i zahraničních dechových orchestrů. Postupně se z něj stala ojedinělá přehlídka evropského významu. Tradici festivalu město přerušilo jen v roce 2006.

Letošní festival nabídne vystoupení italských praporečníků nebo orchestr Senioři z Antverp. Publiku se také představí v poslední době velmi populární Václav Neckář se skupinou Bacily.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…