Přípravy Schwarzenbergova fóra vrcholí. Chybí už jen mecenáš

26.03.2013 7:16

Značka Schwarzenberg táhne a je potřeba z toho vytěžit co nejvíce. To si nejspíš řekli předseda a vrcholní představitelé TOP 09. Rozhodli se totiž založit názorovou platformu s názvem Fórum Karla Schwarzenberga, která má fungovat jako alternativa stranické politiky a přitáhnout mladé lidi i mimo hlavní město.

Přípravy Schwarzenbergova fóra vrcholí. Chybí už jen mecenáš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Na přípravách fóra usilovně pracoval především sám Schwarzenberg a místopředsedové Miroslav Kalousek s Helenou Langšádlovou. Nově vznikající projekt má těžit z momentální popularity neúspěšného prezidentského kandidáta a má přilákat studenty a mladé lidi. Cílem je podle Lidových novin přitáhnout k politice ty, kteří nechtějí vstupovat přímo do stran, ale mají zajímavé a přínosné názory.

Fórum by dle představ jeho zakladatelů mělo zaujmout i mimo Prahu. K vybudování regionální sítě má pomoct spřízněné hnutí Starostové a nezávislí. "Politika je vyprahlá jen proto, že úspěšní lidé do ní nevstupují," říká šéf Starostů Petr Gazdík.

Hledá se mecenáš

Start fóra by chtěli jeho zakladatelé ohlásit do 14 dnů. Nyní se řeší už jen to, kdo bude provoz centra s několika málo zaměstnanci financovat. Podnikatel Zdeněk Bakala prý podporu nezvažuje.

Inspiraci si Schwarzenbergovi lidé vzali prý ze švýcarské Nové helvétské společnosti, která vznikla proto, aby různojazyčné skupiny Švýcarů komunikovaly a země zůstala pohromadě. Jejím hlavním mottem je nadstranickost.

"To srovnání tady úplně nepasuje. To, co pan Schwarzenberg zakládá, je spíše něco jako v Německu nadace Konráda Adenauera, to znamená spolek spojený s politickou stranou, který má za cíl vzdělávání, diskuse, konference," řekl LN politolog Petr Sokol.

I další kandidáti hledají uplatnění

O tom, jak využít potenciál, uvažuje i další neúspěšný kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier (ČSSD). "Byla by škoda promarnit tu podporu z minulých týdnů. Budu teď přemýšlet, jakým způsobem na to navázat. Že na to navázat chci, je naprosto jasné. Jakou formou, to je zatím předčasné komentovat," uvedl Dienstbier.

O své budoucnosti naopak nemá vůbec jasno původní favorit volby Jan Fischer. Zda by chtěl zůstat v politice, odmítá komentovat. Deníku pouze sdělil, že má z čeho vybírat a rozhodne se během měsíce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…