Přišel čas vyjednávání o radničních koalicích

13.10.2014 6:05

Na mnoha místech po celé republice dnes naplno začnou jednání o koalicích na magistrátech a radnicích. V některých městech začala vyjednávání o možné povolební spolupráci už v neděli, třeba v Praze, ve většině obcí se však bude naostro jednat až od počátku tohoto týdne.

Přišel čas vyjednávání o radničních koalicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman s chotí odvolili dnes po patnácté hodině

V Olomouci už ale mají jasno, zbývá jen podepsat koaliční smlouvu. Podle nedělní dohody krajské město povede ČSSD s ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Na koalici se už také dohodli zástupci ČSSD, Patriotů a lidovců v Náchodě.

V řadě měst budou mít na výslednou podobu koalic vliv hnutí a spolky jen s několika málo zastupiteli. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka podporuje sestavování koalic na vládním půdorysu. V některých městech je pro takovou spolupráci i ANO, podle předsedy Andreje Babiše existují ale místa, kde to zřejmě odmítnou.

Poměrně složitá vyjednávání čekají právě vládní hnutí ANO, které zvítězilo v devíti krajských městech ze 13, ale je v komunální politice nové a nemá s koaličním licitováním zkušenosti. V některých městech zase situaci komplikuje to, že se do zastupitelstva dostalo hodně stran a hnutí. Zásadní vliv na budoucí podobu radnice tak mohou mít strany s několika málo mandáty.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…