Příšerná katastrofa. Krajan z Německa se chytá za hlavu

12.10.2016 14:40

Esejista a publicista Luděk Frýbort žije takřka čtyřicet let v Německu, kde, jak říká, mají obrovský problém s Turky a islámem. Vývoj v Evropě obecně vůbec dle něho tváří v tvář uprchlické krizi spěje k příšerné katastrofě.

Příšerná katastrofa. Krajan z Německa se chytá za hlavu
Foto: Václav Fiala
Popisek: Nádraží v Budapešti

Frýbort tvrdí, že rizikem pro německou společnost jsou zejména mladí Turci, kteří se na rozdíl od svých rodičů necítí v zemi dobře. „Nastoupila druhá generace, která už se začíná cítit odstrčená. Tatínkům stačilo, co si vydělají, ale ta druhá generace už vidí, že zůstává na okraji společnosti, protože není ochotná se přizpůsobit,“ vysvětlil publicista v rozhovoru pro Český rozhlas.

Esejista zdůrazňuje, že Turci nejsou žádní fanatici nebo blázni – přesto prý ale trvají na islámu se vším, co k tomu patří, což on považuje za přinejmenším problematické. „Korán hlásá, že muslim není zodpovědný za své činy, ale cokoliv dělá, je z vůle boží. To znamená, že lidé s touto filozofií se nesnaží o přizpůsobení většinové společnosti, nesnaží se o získání nějaké vyšší kvalifikace, i když jsou samozřejmě výjimky. Nesnaží se příliš ani o ovládnutí jazyka, protože proč by to dělali, když to za ně stejně vyřídí bůh,“ poukázal Frýbort na rizika islámu.

Aby doložil své teze, uvedl příklad z praxe. „V autoškole v Hannoveru byl turecký mladík. A byl na pokraji havárie. Instruktor si trhal vlasy a on říkal: ‚Proč ty zlobit? Alláh nechce nikdy krach.‘“  

Frýbort upozorňuje, že s takovouto filozofií se obtížně integruje. „A má to své důsledky, jako je život na okraji a spíš ve spodních vrstvách, což ale zase pociťují jako křivdu. A jelikož to pociťují jako křivdu, tak se radikalizují. Druhá generace ještě jde, protože ti tatínci měli nějaký vliv, ale generace vnuků, to už je celkem zlý,“ podtrhnul publicista.

Evropa míří k příšerné katastrofě

V další části rozhovoru se Frýbort vymezil proti sebemrskačství západní Evropy, které prý začalo být módní. Publicista doufá, že toto vědomí ušlechtilosti nás snad dovede k jakési katarzi, protože to, k čemu přinejmenším v Evropě vývoj spěje, dle něho vypadá na příšernou katastrofu.

Katarzi bude ale dle jeho názoru předcházet obrovský světový kolaps, který nelze odvrátit. „Nigérie má 200 milionů obyvatel, Egypt 90 milionů obyvatel. Země, které ještě na konci koloniální epochy měly dva nebo tři miliony obyvatelstva, dneska jich mají 30 milionů, tak to už se nedá zabrzdit. Čili měli bychom si, je to sobecké, hledět toho, abychom přežili aspoň my, protože tam je to ztracený,“ myslí si Frýbort.  

Tento boj o život v Evropě již prý kvůli uprchlickým masám začal. „Teď jde o to, jestli si západní společnost dokáže svoji pozici uhájit i v případě, že se octne v menšině. To považuju celkem za možné, že za 10 let, že v evropských zemích bude dvojí společnost. Vy jste trochu za větrem, ale to nemusí trvat věčně. Ale v Německu, ve Švédsku, ve Francii, v Itálii bude dvojí společnost a je dost možné, že ten cizí prvek početně převládne,“ tuší Frýbort.

Otázkou tak prý zůstává, jestli bude mít západní společnost dost energie na to, aby i v tomto případě byla určujícím prvkem. „Rád bych věřil, že ano,“ konstatoval publicista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…