Přísně. A pokuty! Odborné výzvy hygieně

15.11.2021 11:08

Odborníci apelují na hygieniky s policisty, kteří povětšinou řeší nedodržování protiepidemických opatření jen domluvou. Podle nich jsou covidoví hříšníci málo pokutováni, a proto se nám nedaří epidemii ukočírovat. Píše to server Lidovky.cz.

Přísně. A pokuty! Odborné výzvy hygieně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rouška na obličej, ilustrační foto

V sousedním Bavorsku policie dá za nenasazenou ústenku nekompromisně sedm tisíc, u nás – tedy pokud se pokuta vůbec udělí – jde nejvýše o tisícikorunu. Šéf České lékařské komory Milan Kubek však apeluje, že v současné době není čas na domluvy a je nařízení potřeba vymáhat tvrdě a nekompromisně. 

Anketa

Co soudíte o think-tanku Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty?

5%
hlasovalo: 11147 lidí

„Kdybychom byli přísnější a více kontrolovali, tak by nám to určitým způsobem pomohlo,“ uvedl pro Lidovky.cz imunolog Václav Hořejší, podle něhož nařízení respektuje zhruba 80 procent populace, zbytek nikoliv. Dle Kubka je nutné ochránit většinu zodpovědných lidí před menšinou nezodpovědných. 

„Věříme, že je to v určitých případech řešení správné a výchovné. Za stěžejní lze považovat pozitivní přístup, mít občany na své straně a nikoli si je stavět proti sobě,“ oponuje však Lenka Živělová, ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví hygienické stanice v Jihomoravském kraji. Obdobně postupují i jinde, například v jižních Čechách žádná pokuta za předminulý týden nepadla, Moravskoslezský kraj i přes 3700 provedených kontrol rozdal pokuty jen v sedmi případech.

„Zpřísnění vymáhání současných pravidel by mohlo vést ke zlepšení situace,“ míní však i epidemiolog a člen skupiny MeSES Rastislav Maďar.

Hygienici se však brání i nedostatečným počtem lidí. „Většina našich lidí trasuje a plní další zákonné povinnosti, takže v tuto chvíli řešíme hlavně konkrétní podněty,“ uvedl Michal Bartoš z plzeňské hygienické stanice.

Vzhledem ke zhoršující se epidemické situaci se čím dál častěji zmiňuje i slovo lockdown či uzavření hospod. „Přijde mi, jako by si restauratéři neuvědomovali, že další variantou už je jen opětovné uzavření hospod. Pokud bezinfekčnost u svých hostů nekontrolují, tak si pod sebou sami podřezávají větev,“ míní Kubek.

Imunolog Hořejší by pak byl ještě přísnější, zavedl by plošné uzávěry. „To znamená na dva týdny opět všechno zavřít včetně okresů, to už v předchozích vlnách zabralo a skutečně by nám to pomohlo. Nicméně jde o politicky nepříjemné rozhodnutí a logicky se do toho nikomu nechce,“ uvedl Hořejší.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…