Přísný zákaz žádný problém nevyřeší, říká Petr Mikoška, výkonný ředitel společnosti Synot Tip

31.03.2014 10:42

ROZHOVOR Ministerstvo financí chystá zásadní změny v oblasti loterijního průmyslu. Velká novela loterijního zákona má ještě letos doputovat do sněmovny. Mezi zásadní změny má patřit především vyšší zdanění loterií a změna v limitech na jednotlivé sázky. Novinkou mají být i tzv. hráčské karty. K aktuálnímu tématu se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil výkonný ředitel loterijní společnosti SYNOT TIP Petr Mikoška.

Přísný zákaz žádný problém nevyřeší, říká Petr Mikoška, výkonný ředitel společnosti Synot Tip
Foto: archiv
Popisek: Petr Mikoška, člen představenstva sdružení SPELOS

Myslíte si, že současná éra přijímání obecně závazných vyhlášek regulující provoz loterií znamená pozvolný konec tohoto druhu podnikání? 

Jde o soumrak legálního podnikání, kdy naopak rozkvět zažijí nelegální provozovatelé hazardu. Je třeba si uvědomit, že přísným zákazem se žádný problém vyřešit nedá. Hazardu se tímto krokem města a obce nezbaví. Vždy se najdou ti, kteří na tento krok čekají a zákazu využijí, respektive ho obejdou, což právě v oblasti loterií historie již v řadě zemí, Českou republiku nevyjímaje, dostatečně ukázala.

S černými hernami by si ale měla poradit policie…

Ano, máte pravdu, ale důležité je právě to slovíčko „měla“. Jenže v praxi to tak snadné není. Přestože jsme na řadu nelegálních provozovatelů orgány činné v trestním řízení sami upozornili a padala v tomto směru i trestní oznámení, nelegálnímu hazardu se daří dál. Za největší ironii pak považuji to, že se tito provozovatelé dokonce vracejí zpátky do míst, odkud je před časem policie vyhnala.

Jaké jsou v tomto směru zkušenosti ze zahraničí?

Dodavatelé nelegálních zařízení jsou stále mazanější a o krok napřed. Vymýšlejí nové a nové produkty, za kterými se naoko schovává jiná hra, ale podstata je stejná. Jde o provoz loterií. Příkladů je řada. Například Polsko, Ukrajina i Maďarsko už dobře ví, že prohibice nic nevyřešila. Hazard bují dál a představuje velká rizika. Nikdo ho totiž nemá pod kontrolou. A státním pokladnám utíkají desítky miliard. Také Rakousko již přiznalo až 10 000 nelegálních zařízení. Proto nás zaráží, že si někteří lidé u nás myslí, že Česká republika bude v tomto směru výjimkou.

Jaký dopad má plošné rušení provozoven na vaši společnost?

Dopady jsou zcela konkrétní, a to především v oblasti zaměstnanosti. Skupina SYNOT dává práci stovkám lidí, již jsme ale byli nuceni desítky z nich propustit. Samozřejmě i tržby v rámci České republiky s ohledem na postupné rušení provozoven očekáváme nižší. Ztráty si proto kompenzujeme na zahraničních trzích. Je však nutné si uvědomit, že jsme dosud v rámci České republiky nejen významným zaměstnavatelem, ale také silným investorem a významným donátorem Zlínského kraje. Tohle všechno chce Ministerstvo financí zničit?

Proč jste přesvědčen o tom, že je pro města a obce vhodné zachovat provoz heren?

Tuto otázku si dovolím doplnit o slovo „legálních“. Legální provozovatelé jsou totiž partnery pro vyjednávání s městy v rámci nastavování podmínek a pravidel provozu a podobně. S nelegály se samozřejmě nikdo nedomluví. Nezanedbatelnou roli, zvláště pro menší obce, pak samozřejmě hraje také příjem z tohoto podnikání.

Jak by podle vás měla taková „rozumná“ regulace vypadat?

Určitě by neměla poskytovat prostor pro hledání kliček, jak ji obejít. Naopak by měla být jednotná, nediskriminační a kompromisní pro obě strany. Tedy únosná pro provozovatele a současně zajímavá pro ty, kteří chtějí regulovat. Především by však měla řešit problém, který tímto řešen být má – tedy závislosti občanů. V poslední době je však spíše v rovině politických a populistických gest, kdy ve skutečnosti nejde o snahu něco řešit. Proto jsme rádi, že se do debat na toto téma stále častěji zapojují i skuteční odborníci, kteří se této problematice dlouhodobě věnují, a ne jen „hlasatelé hesel“, tedy aktivisté.

Máte nějaký záložní plán - tedy způsob, jak ztráty způsobené regulacemi a prohibicemi dohnat? Například online loterie a podobně...

Vše je otázkou zákona. Ministerstvo financí s námi prozatím nekomunikuje, takže se nám velmi těžce plánuje. Nemáme žádné konkrétní informace o tom, co a za jakých podmínek budeme nebo nebudeme moci provozovat. Vše se dozvídáme pouze z médií.

Komunikujete také se zástupci druhé strany? Tedy s bojovníky proti loteriím, abyste našli cestu kompromisu?

My bychom rádi komunikovali, vítáme jakýkoliv dialog, dokonce jsme jim setkání sami nabízeli. Argumentujeme stále stejně a snažíme se o hledání řešení. Aktivisté však tento dialog odmítají. O dialog jim totiž nejde a hledání řešení už vůbec ne. Chtějí se pouze zviditelnit, získat peníze prostřednictvím nejrůznějších grantů a dostat se do politického života.

Ministerstvo financí zveřejnilo informaci o tom, že by provozovatelé nově získávali povolení k provozu pouze na jeden rok a zvýšilo se jejich daňové zatížení. Je pro vás tato varianta přípustná?

Ministerstvo financí samozřejmě respektujeme a podobný výrok jsme v médiích zaznamenali, nicméně tento krok považujeme za velmi nešťastný. Je to další překážka na straně legálních podnikatelů. V době, kdy velmi rychle vzrůstá černý trh, povede jakékoliv předanění provozovatelů a nestabilita podnikatelského prostředí k tomu, že si legální podnikatelé nebudou schopni místa udržet a na jejich místo nastoupí mafie.

Mluví se také o sjednocení sázkových limitů pro VHP a VLT, naopak kasina budou mít limity vyšší.

Ano, a podobně je tomu v případě zdanění, kdy by se na kasina měla vztahovat mírnější sazba. Herní zařízení jsou naprosto stejná v hernách i kasinech, fungují úplně stejně. Vůbec tedy nevím, proč by se k nim mělo přistupovat různě a provozovatele kasin stavět do tak velké výhody.  

Trnem v oku politikům i protiloterijním aktivistům jsou zejména videoloterijní terminály, které jejich provozovatelé tolik hájí. V čem jsou podle vás tak rozdílné proti klasickým výherním hracím přístrojům?

Rozdílů je celá řada. Nerad bych opakoval všechny výhody centrálního řešení, ale je nutné připomenout, že jsou zde všechna data připojena na MF. Dnes se tady vede válka proti něčemu, co je technologicky na nejvyšší úrovni. Pan Nešpor například nedávno pro média uvedl, že v Norsku hazardní automaty zakázali. Není to pravda. Právě v Norsku si uvědomili, že VLT poskytuje maximální transparentnost a možnost kontroly, dokáže daleko lépe kontrolovat chování hráčů a předcházet problémům se závislostmi. Proto jimi nahradili starší VHP. Moderní systém lze propojit také s registračními kartami, kdy každý hráč může mít svůj účet a nastavit si vlastní limit, kolik může prohrát. V případě, že je problémový, lze mu ve hře také zcela zabránit, což prostřednictvím zastaralých VHP není možné. Aktivisté, kteří této problematice vůbec nerozumí, tak chtějí zničit něco, co dokáže zefektivnit trh.

Argumentem ale je, že se na nich dá v relativně krátké době prosázet hodně peněz. Je možné tomuto nějak zabránit?

Ano, jak jsem již zmínil, toto je možné systémem registrace hráčů. SYNOT TIP začíná jako jediná společnost v ČR v těchto dnech tento systém testovat a přibližně v polovině roku bychom ho rádi uvedli do provozu. Systém je propojen s Finančním úřadem a je možné ho propojit také se sociálním úřadem, respektive databází osob závislých na sociálních dávkách.

Studie Národního monitorovacího střediska se ve svém výzkumu věnovala také problematice závislosti. Nemyslíte si, že regulací hazardu by také výrazně ubylo gamblerů?

Závislých by tímto krokem určitě neubylo, pouze by si našli závislost na něčem jiném. Problém totiž není možné zužovat pouze na jeden typ herních zařízení. Závislost lze získat také na číselných loteriích, sportovním sázení nebo internetových hrách stejně, jako na alkoholu či tabáku.

Jak jste na tom s tímto druhem zábavy vy osobně, zahrajete si občas?

V rámci své profese samozřejmě testuji různé softwary a hry, nicméně na to, abych se šel pobavit s přáteli do herny, mi nezbývá čas. Ze zákona se navíc ani podobným aktivitám věnovat nemohu, takže nejčastěji hraji se svými dcerami dostihy a sázky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…