Příští rok pošle ředitelství silnic do tendrů stavby za 38 mld. Kč

27.07.2014 11:13

Příští rok pošle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) do veřejných soutěží zakázky za 37,8 miliardy korun. Největší z nich bude pokračování dálnice D11 z Hradce Králové do Smiřic, které vyjde na téměř devět miliard korun. Dále pak dva úseky silnice R35 mezi Opatovicemi nad Labem a Časy za 6,5 miliardy a úsek Časy - Ostrov za pět miliard korun. ČTK to řekl generální ředitel ŘSD Jan Kubiš.

Příští rok pošle ředitelství silnic do tendrů stavby za 38 mld. Kč
Foto: Radek Kraus
Popisek: Dálnice D3

Kromě úseku mezi Hradcem a Smiřicemi spustí ŘSD napřesrok soutěž na další z úseků na hradecké dálnici mezi Smiřicemi a Jaroměří. Na obou chystaných stavbách zbývá vykoupit poslední chybějící pozemky. Na první má ŘSD vykoupeno 92 procent pozemků a na druhé zhruba 86 procent, dodal Kubiš.

Největší porce projektů souvisí s R35

Úseky rychlostní silnice R35 by se do soutěží měly dostat ještě do konce roku 2015. Dále mezi prioritní stavby chystané do soutěží napřesrok uvedlo ŘSD rychlostní obchvat Frýdku Místku a R48 v úseku Rybí - Rychaltice.

Pro část uvedených zakázek má ŘSD hotové projekty, na ostatních se stále pracuje. Do budoucna by podle Kubiše projektovou přípravu staveb měly urychlit rámcové smlouvy na projekční práce. ŘSD by tak nemuselo projektanta pro konkrétní zakázku hledat pokaždé prostřednictvím samostatné soutěže, ale zadávalo by zakázky těm kancelářím, které by vzešly z předchozího hromadného výběrového řízení. Soutěže na rámcové smlouvy by ŘSD chtělo stihnout zahájit ještě do konce letošního roku.

Největší porce projektů na budoucí výstavbu se má podle Kubiše týkat rychlostní silnice R35 plánované z Liberce do Lipníku nad Bečvou. Silnice má ulevit provozu na D1 a je prioritní pro ŘSD i pro ministra dopravy Antonína Prachaře. Dále jde o projekty na R6 z Prahy přes Karlovy Vary a Cheb do Německa a R11 navazující na hradeckou dálnici D11 u Jaroměře a pokračující k polským hranicím.

V tomto týdnu zahájilo ŘSD stavbu posledního chybějícího úseku D11 mezi Prahou a Hradcem Králové. Zhruba 2,5 kilometru dlouhý úsek Osičky- Hradec Králové, s jehož výstavbou se čekalo osm let kvůli problémům s výkupy pozemků, by měl být hotový v srpnu 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…