Přiznání Černochové: Tradici musíme podporovat. Zbrojaři a obranný průmysl zatleskal

28.02.2024 13:32 | Monitoring

Ministryně obrany Jana Černochová se v těchto dnech setkala se zástupci českého obranného průmyslu na Ministerstvu obrany, kde vyjádřila vděk za jejich aktivní přispění k pomoci Ukrajině a přístup k modernizaci Armády ČR. Toto setkání, kterého se zúčastnili také zástupci Parlamentu ČR a Armády ČR, navázalo na jednání z minulého roku, kde byly diskutovány možnosti účasti v dodávkách zbraní na Ukrajinu.

Přiznání Černochové: Tradici musíme podporovat. Zbrojaři a obranný průmysl zatleskal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová se líčí ve vládní lavici

Jak tvrdí představitelé Ministerstva obrany, vláda Petra Fialy od svého nástupu usiluje o maximální zapojení českého obranného průmyslu do nových akvizičních projektů modernizace armády, což ilustruje například jejich role při pořízení pásových bojových vozidel CV-90, nadzvukových letounů F-35 a dalších. „Česká republika historicky patřila mezi největší světové exportéry vojenského materiálu, a tuto silnou tradici a průmysl musíme nadále podporovat. Setkání se zástupci společností jsou klíčová nejen z hlediska pomoci Ukrajině, ale také pro modernizační projekty naší armády a celkovou obranyschopnost. Komunikace a porozumění problémům, se kterými se naši zbrojaři potýkají, jsou proto velmi důležité,“ zdůraznila ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v tiskové zprávě
 
Během jednání byla věnována pozornost otázce tzv. taxonomie a financování vojenské výroby ze strany bank, na což zbrojní průmysl dlouhodobě upozorňuje. Ministerstvo obrany se tímto tématem zabývá od roku 2022, a česká delegace při jednáních v Radě Evropské unie prosazuje začlenění této otázky do agendy. V listopadu 2023 ministři obrany EU schválili společné prohlášení směřované vůči finančnímu sektoru, a ministr financí Zbyněk Stanjura nedávno prezentoval dopis 27 zemím EU, v němž vyzývá k většímu zapojení finančních institucí do financování obranného průmyslu.
 
Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu a Hospodářská komora České republiky provedly mezi svými členy anonymní anketu, která identifikovala konkrétní problémy firem při žádostech o úvěry nebo při zajišťování plateb do zahraničí. Ministryně Černochová zdůraznila, že problémy jsou často spojeny s bankami, které mají zahraniční vlastníky. Tyto nesrovnalosti brání růstu investic a výrobních kapacit při podporování Ukrajiny a modernizaci Armády ČR. „Je to natolik závažné téma, že musíme jako Česká republika tento problém řešit co nejenergičtěji,“ uvedla ministryně.
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Výborný

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

má pravdu úřednice od přepážky, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepadr , 28.02.2024 13:53:39
Tradici musíme podporovat. -- defenestrace je jedena z nejúčinnějších tradic.

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…