Pro dobrotu na žebrotu. Dům daroval, přišli nájemníci, jaké opravdu nechcete. Zažil peklo

20.06.2023 8:05 | Ze sítí

MONITORING SÍTÍ Děti nemá. Daroval svůj dům neteři, zůstal v něm „na dožití“. Jenže ta ho pronajala nepřizpůsobivým a pan Bohuslav skončil „pro dobrotu na žebrotu“. Musel se kvůli šikaně ze svého domu odstěhovat, nájemníci mu dělali ze života peklo, nechtěli ho pouštět na záchod, do koupelny, do noci pouštěli hlasitou hudbu. Nyní je senior na ubytovně, kde platí 8100 Kč za jeden pokoj s koupelnou, zatímco nepřizpůsobiví nájemníci kvůli velikosti své rodiny bydlí v domě dál. Nadační fond Příběhy byl na tento příběh úřady upozorněn a už pomáhá.

Pro dobrotu na žebrotu. Dům daroval, přišli nájemníci, jaké opravdu nechcete. Zažil peklo
Foto: Repro Nadační fond Příběhy
Popisek: Senior Bohuslav - recipient pomoci od nadačního fondu příběhy

Anketa

Jste pro přijetí Istanbulské úmluvy?

1%
98%
hlasovalo: 21467 lidí
Nadační fond Příběhy pomáhá seniorům, kteří se dostali do svízelné situace. Většinou se jedná o lidi, jejichž příjem nestačí na pokrytí životních nákladů nebo ne tak, aby se dalo mluvit o důstojném životě. Nicméně, řeší i jiné případy.

Například případ pana Bohuslava. Na ten ho fond upozornila sociální pracovnice jednoho městského úřadu. Bohuslav je bezdětný a svůj rodinný dům daroval své neteři. Ovšem s věcným břemenem, tedy s podmínkou, že bude moci v domě dožít. Neteř ovšem část domu pronajala „nepřizpůsobivým“. A tady začal problém.

„Bohuslav měl k užívání jen jednu malou místnost a začaly se dít věci. Lidí v domě postupně přibývalo, rostl nepořádek i hluk. A poslední dobou už nikdo přesně nedokáže říct, kolik různých lidí tam vlastně bylo. Možná 10, možná 18. Dům má jeden vchod, jednu kuchyni, jednu koupelnu, jednu toaletu. Pan Bohuslav se stal vlastně vetřelcem ve svém vlastním domě a prožil si mnoho krušných chvil. Jeho spolubydlící mu prý opakovaně nadávali, bránili ve vstupu na wc i do koupelny, v noci pouštěli hlasitou hudbu a situace celkově gradovala,“ popisuje nadační fond Příběhy, co se v rodinném domě dělo.

Dotyčná neteř, která část již svého domu pronajala, se pak podle mínění fondu zalekla a dům svého strýce prodala. I s nájemci, i se strýcem, do rukou třetí osoby.

V mnoha případech, které nadační fond řeší, je problémem fungování úřadů, ovšem ne v tomto. Pečovatelská služba pro Bohuslava začala shánět náhradní bydlení. Nakonec se musel spokojit se sociálním lůžkem v zařízení LDN, což mělo být provizorní ubytování, než se podaří situaci vyřešit a bude se moci vrátit domů. Jenže situaci se podle fondu vyřešit nepodařilo. „Obyvatelé domu sice už mají soudně nařízeno vystěhování, ale prý proto, že mají hodně dětí a nemají kam jít, se odvolali a dům pořád užívají. Bohuslav sociální lůžko v LDN musel opustit, sociálnímu odboru se nepodařilo najít žádnou další volnou kapacitu, a proto je aktuálně na ubytovně, kde za jeden pokoj bez wc a koupelny platí 8100 měsíčně,“ popisuje neutěšenou situaci seniora.

Ten již má zařízen dovoz obědů od pečovatelské služby. A má zažádáno o příspěvek na péči. Sociální pracovnice ovšem fond oslovily, zda by byl ochoten seniorovi vypomoci nad rámec zařízených obědů, než bude příspěvek schválen. Požadavek byl jednoduchý, tedy na potraviny, které není potřeba složitě připravovat. „Dovezli jsme kávu, konzervované potraviny, paštiky, sušenky, přesnídávky, sýry, trvanlivé salámy,“ informoval fond.

Příběh je nadějný. „Pana Bohuslava budeme podporovat pravidelně, dokud se situaci nepodaří vyřešit. On sám doufá, že se domů ještě vrátí, současný majitel domu prý úřadům slíbil součinnost a alespoň částečnou rekonstrukci. Pana Bohuslava budeme dál podporovat potravinami, chceme se podílet i na úhradě obědů a vzhledem k jeho zdravotním komplikacím, chceme hradit i část nákladů spojených s nákupem zdravotnických a hygienických pomůcek,“ uvádí fond Příběhy, pro které je tato epizoda výjimečná v dobrém i ve zlém. A poskytuje odkaz, přes který mohou občané fondu na starost o seniory přispět.

„Tenhle příběh hranici zase dokázal posunout a zůstane v nás hodně dlouho. Ve špatném, i v dobrém. Ve špatném proto, jak byl vyštván ze svého domu a v dobrém proto, že je opravdu krásné vidět, když okolí a úřady nejsou lhostejné a jednají. Velké díky sociálnímu odboru i pečovatelské službě v příslušném městě,“ uvádí.

Smutno je hlavně spoluzakladatelce fondu, režisérce Silvii Dymákové, které je smutno z toho, čím si senior musel projít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

chudák pán, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 20.06.2023 8:22:33
já své děti miluji ale v životě bych na ně nenechal přepsat majetek za svého života. Cesty osudu jsou nevyzpytatelné a nemusí jít jen o nepovedené a nevděčné potomstvo. Může zasáhnout i vyšší moc a rázem jsou všechny plány a představy pryč, všechno je najednou jinak.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…