Pro otrlé: Co prováděli Kadyrovovi Čečenci. Sepsáno

18.08.2022 14:53

TikToková armáda, která ráda páchá násilí, ale přeceňuje své vlastní schopnosti. Drsné vysvědčení čečenským vojákům bojujícím v řadách Ruské federace na Ukrajině. Podívejte se sami.

Pro otrlé: Co prováděli Kadyrovovi Čečenci. Sepsáno
Foto: Facebook Ramzana Kadyrova
Popisek: Ramzan Kadyrov

Server arabské televize Al-Džazíra přinesl informace, jakou roli v ruské agresi na Ukrajině hrají Čečenci prezidenta Ramzana Kadyrova, kteří se prezentují jako chrabří bojovníci, co to Ukrajincům dokážou pořádně spočítat.

„Podle ukrajinských vojenských velitelů a vládních představitelů byla většina ruských vojáků sedících v 34 ozbrojených transportérech, které 27. února vjely do města Buča, etnickými Čečenci. Vousatí a urostlí, oblečení do zbrusu nových, dokonale padnoucích uniforem a s útočnými puškami doufali, že třetí den války projdou listnatým předměstím severozápadně od Kyjeva a vstoupí do ukrajinského hlavního města,“ napsal server arabské televize.

Realita je prý spíše taková, že Čečenci bojující na straně Ruska jsou především brutální bojovníci, kteří přeceňují vlastní schopnosti.

„Skupiny na ochranu lidských práv, svědci a přeživší je již desítky let obviňují z mimosoudních poprav, únosů a mučení Kadyrovových rivalů a kritiků a také z útoků na náboženské zastánce tvrdé linie a LGBTQ Čečence,“ upozornil server.

V lednu tohoto roku se prý také ukázalo, že Kadyrov to má nahnuté i doma. Na počátku tohoto roku spatřila světlo světa petice požadující konec Kadyrova v pozici čečenského vládce. Tuto petici podepsaly tisíce lidí, což v Ruské federací, které je Čečensko součástí, není zcela obvyklé. Čečenské angažmá ve válce na Ukrajině prý mohlo vylepšit obraz Kadyrova u veřejnosti, pokud by šlo o úspěšné tažení.

„Kadyrov chtěl, aby se jeho lidé zmocnili Kyjeva,“ uvedl pro Al-Džazíru Mychajlo Savva z ukrajinské skupiny pro ochranu práv Euromajdan-SOS, která dokumentuje údajná zvěrstva ruských vojáků.

Kadyrov si prý pro tuto operaci připravil na 12 tisíc Čečenců a do světa vyslal varování.

„Teď Kyjev a pak kdokoli, kdo si bude zahrávat s naší stranou," řekl.

Podle ukrajinské rozvědky vstoupilo na Ukrajinu koncem února nejméně 1 200 Kadyrovců a předpokládá se, že se k nim později připojily další stovky bojovníků. Nakonec tito bojovníci údajně řádili v Buči. Hrůzy, kterých se možná dopustili právě oni, poté ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj představil celému světu.

„Slyšel jsem je. A já je zabíjel,“ řekl Bogdan Javorskij televizi Al-Džazíra.

Tento devětatřicetiletý muž, který má dva tituly a vlastní malou dopravní firmu, byl jedním z 22 ukrajinských dobrovolníků z Buči, kteří pomáhali válečným veteránům ze střední Ukrajiny, když přepadli kolonu na křižovatce na předměstí.

Ukrajinci dokázali, že Čečence nakonec dokážou porazit. „Ukázali jsme této TikTok armádě, co jsou zač," řekl jeden z vojáků, který proti Čečencům bojoval na severu své vlasti. Kadyrovci totiž z bojů na Ukrajině uveřejnili celou řadu videí. Ale podle expertů jsou tato videa často zmanipulovaná a do popředí staví samotného Kadyrova.

„Potřebuje reklamu, aby si udržel svou děsivou image, image ,Putinova pěšáka', který má obzvlášť blízko [k Putinovi],“ řekl pro Al-Džazíru Pavel Luzin, ruský obranný analytik z Jamestown Foundation, think-tanku ve Washingtonu.

Ukrajinská média se záběrům několik měsíců vysmívala.

„Kadyrovovy síly na TikToku zveřejnily video svého skutečného boje se semaforem a prázdnou budovou," zněl jeden z titulků.

Ruská média mezitím videa ochotně použila ve svých zprávách, čímž pomohla Kadyrovovi vytvořit iluzi, že jeho jednotky hrály při invazi klíčovou roli.

Podle bývalého ruského žoldáka, který bojoval po boku čečenských bojovníků v Sýrii, žádné z videí neukazuje promyšlenou vojenskou akci a je většinou naaranžované.

„Jejich úspěch je rozhodně nadsazený, myslím, že k vojenskému potenciálu invazních sil přidali jen velmi málo," řekl Marat Gabidullin, který velel oddílu Vagnerovy soukromé armády, který bojoval za vládu prezidenta Bašára Asada.

„Nikdy nebyli aktivní, nikdy nebyli hrozivou vojenskou silou. Nikdy nebyli využíváni jako útočné skupiny," řekl pro Al-Džazíru Gabidullin, který o svých zkušenostech napsal knihu.

Tvrdil, že oddíl Kadyrovců se na Kadyrovovu žádost připojil ke skupině Vagnerovců v Sýrii, ale byl rozpuštěn poté, co zpanikařil při prvním střetu s protiasadovskými povstalci.

Kadyrovci jsou prý velmi nesourodou vojenskou silou, které se navíc občas příliš nechce poslouchat rozkazy.

„Své akce s nikým nekoordinovali, pohybovali se chaoticky s odvoláním na rozkazy Kadyrova nebo jeho kotérie," řekl jeden z kremelských úředníků internetovému vydání Kit.

Ve dnech po zahájení války si Kadyrov uvědomil, že obsazení Kyjeva je nemožné - a změnil strategii  svých vojsk.

„Hlídali týl, čistili obsazená území a hráli roli ,blokovacích oddílů'" jako sovětská tajná policie, která za druhé světové války střílela na ustupující pěchotu," uvedl Savva z Euromajdan-SOS.

„Naším úkolem je zahnat ty mizerné vojáky zpět, když začnou utíkat před dělostřeleckými údery," řekl čečenský bojovník své ženě s odkazem na ruské vojáky podle telefonického rozhovoru, který koncem března zachytila ukrajinská rozvědka.

Dostali také rozkaz pomáhat při evakuaci zraněných ruských vojáků - a přinejmenším v jednom případě udělali pravý opak, uvedl představitel ukrajinské rozvědky.

Dne 12. března místo evakuace 12 etnických ruských vojáků je Kadyrovci údajně zastřelili.

„To je postoj Čečenců, kteří se k Rusům chovají jako k lidem druhé nebo třetí kategorie," uvedl v televizním vystoupení šéf ukrajinské Rady národní bezpečnosti Oleksij Danilov. „To je vše, co potřebujete vědět o Rusku."

Podle přeživších, policie, úředníků a skupin na ochranu práv se Kadyrovci podíleli na zabití stovek civilistů v Buči, na dalších kyjevských předměstích a v okupovaných oblastech.

„Mému sousedovi sebrali kolo, tak šel za Rusy, aby je požádal o vrácení. Vousatý Čečenec ho na místě zabil jen proto, že otevřel ústa," řekl Al-Džazíře obyvatel jedné z vesnic nedaleko Kyjeva.

Začátkem března zastřelili Kadyrovci Jurije Prilipka, vůdce komunity v okupovaném městě Hostomel, když rozvážel obyvatelům města chléb, uvedly hostomelské úřady na Facebooku.

Webové stránky investigativní žurnalistiky Slidstvo.info uvedly, že Kadyrovci na Prilipkovo tělo nastražili nástražný výbušný systém.

I poté, co Kreml v roce 2009 vyhlásil konec druhé čečenské války, byly do válkou zničené provincie vyslány tisíce policistů a vojáků z celého Ruska na dvouměsíční turnusy.

Podíleli se na svévolném zabíjení a mučení údajných náboženských zastánců tvrdé linie - a své nové dovednosti ochotně využili doma.

„Čečenské války byly nejen traumatizující zkušeností pro Rusy i Čečence, ale také brutalizovaly ruskou společnost," řekl Al-Džazíře Ivar Dale, hlavní politický poradce Norského helsinského výboru, organizace hlídající práva.

Kadyrovci přenesli násilí a brutalitu „ve své nejbrutálnější podobě do dočasně okupovaných oblastí Ukrajiny", uvedlo v červnu ve své zprávě Parlamentní shromáždění Evropské unie.

Jejich role při obléhání Mariupolu „je symptomatická pro brutální zacházení s odpůrci, které začalo v obou čečenských válkách," rozvedlo myšlenku shromáždění.

Sám Kadyrov je synem súfijského muslimského duchovního, který se v 90. letech postavil na stranu čečenských separatistů a vyhlásil „džihád" Moskvě, se údajně chlubí tím, že v 16 letech zabil svého prvního ruského vojáka.

Jeho otec Achmad Kadyrov během druhé čečenské války, která začala v roce 1999 a která vynesla do prezidentského úřadu tehdy čerstvě jmenovaného premiéra Vladimira Putina, změnil stranu a stal se spojencem Ruska.

Poté, co Achmada Kadyrova v roce 2004 zabil výbuch, nahradil ho Ramzan - a prý zničil tradiční systém kontroly a rovnováhy mezi čečenskými klany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…