Pro seniory máme pečovatelskou službu 365 dnů v roce, říká místostarosta Lachnit

27.01.2014 10:06 | Zprávy

ROZHOVOR Místostarosta MČ Praha 5, JUDr. Petr Lachnit, hovoří znovu o službách CSOP Praha 5: Minule čtenářům představil Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci v Praze 5, jehož nedílnou součástí jsou vynikající a tolik potřebné terénní služby. Právě terénní služba pro seniory je to, co jim tolik pomáhá. A o ní bude dnes řeč…

Pro seniory máme pečovatelskou službu 365 dnů v roce, říká místostarosta Lachnit
Foto: Redakce
Popisek: Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

Pro jaké klienty je tato služba určena?

Tato služba je určena osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění, což jsou především senioři, nebo také zdravotního postižení, a rodinám s dětmi, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby při základních denních úkonech.

Co všechno terénní služba zahrnuje?

Jak už jsem řekl v úvodu, tato služba zahrnuje téměř všechno, co se týká každodenního života klientů, tedy pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu, při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu, poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy, pomoc při zajištění chodu domácnosti a v neposlední řadě zprostředkování kontaktu se společenským prostředím. Samozřejmostí jsou také tzv. odlehčovací služby, což v praxi znamená umožnit osobě, která o postiženého seniora pečuje, nezbytný odpočinek tím, že naše pečovatelky se o seniora postarají po dobu nezbytně nutnou. Tuto službu je možné využít také pro seniory, kteří jsou osamocení a nemohou momentálně zůstat bez pomoci.

To samozřejmě je řečeno v kostce, ale konkrétně to zřejmě znamená spoustu každodenních úkonů, které pečovatelky musí zvládnout.

To ano, kromě celkové osobní hygieny klienta také například pomoc s oblékáním, přesun na lůžko apod., běžné nákupy i velké nákupy, běžný úklid, rozvoz obědů, ohřevy a podání obědů i doprovod klienta k lékaři, na úřady i za osobními záležitostmi. Pro imobilní klienty je určeno vozidlo se speciální nájezdovou plošinou. Pečovatelská služba má také fakultativní - výběrové činnosti, ty se klientům poskytují nad rámec zákonem stanovených povinností. Jsou to např. příprava a podávání léků, kontakt klienta po telefonu, mytí nádobí a péče o domácí zvíře. Dále CSOP nabízí seniorům možnost využití internetu zdarma přímo na pracovišti CSOP, vzhledem k omezené kapacitě počítačů se však musí zájemce předem objednat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…