Problém hazardu se přeceňuje, napsal do studie. A dostal miliony od hazardních firem

07.09.2012 21:50

První českou studii o škodlivosti hazardu sepsala nadace Esentia. Ta přitom vyinkasovala téměř dva miliony od hazardních společností. Navíc tento fakt, stavějící její studii do úplně jiného světla, zapomněla veřejně přiznat.

Problém hazardu se přeceňuje, napsal do studie. A dostal miliony od hazardních firem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hrací automaty

V analýze, kterou si od společnosti objednalo ministerstvo financí, se podle serveru IHNED.cz píše, že problém gamblerství je v České republice výrazně přeceňován. Autorem studie je výkonný ředitel nadace Petr Verosta. Ten dříve radikálně bojoval za zrušení výherních automatů, teď však s podnikateli v hazardu spolupracuje. „Tento obrat nastal, když se Esentia začala spolupracovat s loterijními firmami a nechala se od nich platit,“ popsal jeho někdejší spolupracovník Matěj Hollan, nyní aktivista občanského sdružení Brnění.

Verostova studie, kterou projednávala i vláda, tvrdí, že patologickým hráčstvím u nás trpí pouze 0,8 procenta obyvatel. Přitom již dříve vypracoval studii, podle které je u nás gamblerů plných pět procent.

Jeho nadační fond obdržel 1,5 milionu od společnosti Wekosa a 200 tisíc od firmy Bonver win. „Společnost Wekosa vnímáme jako partnery pro komunikaci, protože ty se snaží o společenskou odpovědnost. A příjmy od Bonver win nás překvapily,“ říká k tomu sám ředitel Verosta. Peníze mu společnosti poslaly v rámci odvodů, které až do loňska musely povinně posílat na veřejně prospěšné účely.

Obě firmy přitom v rámci této povinnosti podpořily pochybné projekty. Wekosa podpořila přístroj na léčbu rakoviny, který je podle odborníků nefunkční, zatímco Bonwer win podpořil dvěma a půl miliony lékárenské informační centrum v Zábřehu na Moravě, které se ukázalo být běžnou komerční lékárnou.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…