Problém pro ANO? Pařáty údajného podvodníka Horáčka měly sahat i do Babišova hnutí

06.09.2018 13:16

Podnikatel Tomáš Horáček je už pár týdnů ve vazbě kvůli údajné korupci. Měl neoprávněně bohatnout na dotacích od státu a od Evropské unie. Ukazuje se navíc, že by jeho kauza mohla uškodit hnutí ANO, jehož předseda Andrej Babiš je také trestně stíhán kvůli možnému dotačnímu podvodu. Podle informací deníku Právo měl mít Tomáš Horáček velmi nadstandardní vztahy s političkami z hnutí ANO.

Problém pro ANO? Pařáty údajného podvodníka Horáčka měly sahat i do Babišova hnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: IV. celostátní sněm hnutí ANO

Tomáš Horáček skončil za mřížemi. Ocitl se ve vazbě, protože je podezřelý z korupčního jednání. Prostor k němu mu měla vytvořit velká síť kontaktů ve Středočeském kraji. V této síti najdeme prý i političky z hnutí ANO. Od roku 2016 kraj vede Jaroslava Pokorná Jermanová, místopředsedkyně hnutí.

Horáčkovy služby v kraji údajně doporučovala bývala ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová, mimo jiné bývalá radní Středočeského kraje.

„Údajným propojením mezi exministryní a Horáčkem se měla prý zabývat i Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), která vyšetřuje Horáčkovy aktivity při ovlivňování zakázek pro pražské nemocnice Na Bulovce a Na Františku,“ napsal k tomu deník Právo. V letech 2016 a 2017 měla Němcová o Horáčkovi hovořit jako o expertovi na zdravotnický materiál.

„Dostal jsem doporučení od paní Němcové, abych se sešel s Horáčkem, že je to dobrý člověk, který umí dělat ty věci. Němcová lobbovala za to, abychom ho vyslechli. Byl tady, doporučoval nám audit lékárny, řekli jsme mu ale, že o jeho služby nemáme zájem,“ vypověděl Právu člen vysokého managementu jedné z nemocnic, který si přál zůstat v anonymitě.

Podobných svědectví deník posbíral více. „Němcová tvrdila, že nám doporučí experta, odborníka na zdravotnický materiál, léky a zakázky. Následně se ozval pan Horáček s tím, že jde na ‚to doporučení od Jarky‘,“ řekl další oslovený klient, který si však také přál zůstat v anonymitě.  

Bývalá členka vlády však popírá, že by měla nějaké nevhodné kontakty s Horáčkem. Pokud někdo říká něco jiného, tak prý naprosto lže a snaží se bývalou členku vlády očernit. „Nikdy jsem Horáčka nikam nevodila, ani někoho za ním. Já jsem neorganizovala žádné zakázky a s Horáčkem jsem nikdy nikde nebyla a ani jsem ho nevodila,“ bránila se.

Němcová navíc údajně sehrála roli při jmenování Zbyňka Chotěborského do čela Asociace středočeských nemocnic v loňském listopadu. Letos byl z funkce odvolán. Také on měl zprostředkovat schůzky pana Horáčka v některých nemocnicích.

Deník poukázal na to, že Horáček mohl mít kontakty ještě na jinou ženu – na sestru hejtmanky Pokorné –, na Pavlínu Kuncovou, u které policie před časem provedla domovní prohlídku. Pro Horáčka měla pracovat jako projektová manažerka. Dnes vede sestra Pokorné Jermanové hnutí ANO v Poděbradech. Současně je asistentkou dvou poslanců za hnutí ANO.

Svědci tvrdí, že sestra hejtmanky doprovázela Horáčka na některá jednání do nemocnic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…