Problematické Úřady práce dostanou výpomoc. Asi šedesát lidí

09.02.2012 18:30

V regionech, kde byly největší potíže s vyplácením dávek, se na úřadech práce zvýší počet úředníků. Pracoviště v Moravskoslezském a Středočeském kraji a na severu Čech má okamžitě posílit zatím šest desítek lidí. ČTK to dnes řekl generální ředitel centrálního úřadu práce Jiří Kubeša. Kvůli problémům s vyřizováním pomoci od státu museli úředníci v lednu pracovat přesčas a také o víkendech, aby stihli záležitosti klientů vyřídit.

Problematické Úřady práce dostanou výpomoc. Asi šedesát lidí
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

V úřadech práce, které od letoška vyplácejí všechny příspěvky a podpory, pracuje kolem 8500 zaměstnanců. Zhruba 1660 z nich přešlo v lednu spolu s částí agendy z radnic. Podle Jiřího Kubeši je posílení počtu úředníků první krok, který vyplynul ze zpracovávané analýzy lednové situace.

Vyplácení dávek a ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) sklízeli ostrou kritiku odborů, rady postižených, opozice i koaličních partnerů. Úředníci si stěžovali na to, že nový počítačový systém nefunguje, klienti zas na to, že museli stát ve frontách a peníze dostali později než obvykle. Představitelé opozice mluvili o hazardu, koaliční partneři o manažerském selhání.

Podle Kubeši úřady v regionech dostanou zatím okamžitě posilu 59 úředníků. Ředitelé příslušných krajských poboček mohou buď pracovníky převést z jiných pracovišť, nebo mohou přijmout nové. Kolik lidí bude kde v republice přesně potřeba, ukáže analýza. Z ní by měl vyplynout harmonogram dalších kroků k odstranění nedostatků nového systému, který mají připravit centrální úřad práce a ministerstvo. Jejich vedení se na tom dohodlo s odbory. Na dodržování plánu opatření pak bude dohlížet společná komise, poprvé by se podle Kubeši měla sejít 17. února.

Odbory tvrdí, že úřady práce mají málo zaměstnanců, proto také nestíhají dávky vyřizovat. Úředníkům navíc přibylo práce. Ministerstvo už dřív uvedlo, že na úřadech je "podlimitní stav". Zmínilo se o chybějících 140 pracovnících. Původně totiž mělo od radnic převzít 1800 lidí, přešlo jich ale 1660. Resort sdělil, že záležitost řeší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…