Problémem slovenské politiky prý je, že Fico je pragmatický a talentovaný politik

04.03.2016 23:05

Robert Fico dlouhá léta dominuje slovenské politice, protože jeho strana Smer je pragmatická a není ani levicová, ani sociálnědemokratická. V pátečních Událostech, komentářích se na tomto hodnocení shodli bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) a šéfredaktor pravicových novin Denník N Matúš Kostolný.

Problémem slovenské politiky prý je, že Fico je pragmatický a talentovaný politik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

Již zítra si lidé na Slovensku zvolí nový parlament. Hostem pátečních Událostí, komentářů byla proto bývalá slovenská premiérka. I když se už v politice aktivně neangažuje, prohlásila, že ve volbách dá hlas politickému subjektu, který dokáže prosadit reformy v ekonomice, ve zdravotnictví a ve školství.

Problémem je Smer

Na otázku, proč je slovenská pravice tak rozdrobená, Radičová mimo jiné uvedla, že problémem je existence pragmatického subjektu Smer, který není sociálnědemokratickou stranou.

Podobný názor má také Kostolný. Na otázku, proč Slovensku už prakticky deset let vládne kompaktní středolevicová strana, Kostolný namítl, že Smer není ani náhodou levicová, ani sociálnědemokratická strana. „Smer byl schopen posbírat hlasy voličů HZDS a nacionalistů,“ řekl s tím, že Smer nabízí lehká, líbivá a populistická řešení.

Situace se začíná měnit

Přesto přiznal, že Fico je na slovenské poměry talentovaný a mimořádně schopný. Je také schopen věci pragmaticky řešit a měnit bez problémů svá rozhodnutí.

I když to donedávna vypadalo na jasné vítězství Smeru, poslední měsíc se prý situace ve slovenské společnosti začala měnit. Lidé prý chtějí řešit situaci ve školství a ve zdravotnictví. A tak není vyloučeno, že vládnout by mohl slepenec menších pravicových stran. Na druhou stranu posiluje Slovenská národní strana, a tak se může opakovat situace z minulého volebního období, kdy Slovensku vládly Smer a SNS.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…