Problémoví nájemníci v Obrnicích nedostanou doplatky na bydlení

29.07.2017 10:55

Problémoví nájemníci v Obrnicích na Mostecku nedostanou doplatky na bydlení, dotkne se to obyvatel nejméně tří panelových domů místního sídliště Nová výstavba. Po Mostu, Děčíně nebo Jirkově je to další obec v Ústeckém kraji, kde se radní rozhodli využít novely zákona o pomoci v hmotné nouzi. Rozhodnutí radních bylo jednomyslné, sdělila dnes ČTK starostka Drahomíra Miklošová (ODS).

Problémoví nájemníci v Obrnicích nedostanou doplatky na bydlení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Novela upravuje postup při posouzení nároku na doplatek na bydlení, oproti dosavadní praxi tak mají obce konečně nějakou páku mírnit stále sílící příval problémových nájemníků do domů a bytů vlastněných spekulanty, kteří přes ně inkasují právě dávky na bydlení, ačkoli neplatí za služby ani do fondu oprav. Zatím jsme vybrali tři domy, které přistěhovalci už téměř zdevastovali. Pokud to však bude v souladu s metodikou, rozšíříme opatření na celé sídliště,“ uvedla Miklošová.

Dvoutisícové Obrnice patří s více než 40 procenty obyvatel romského etnika mezi sociálně vyloučené lokality. Obec se snaží všemi možnými prostředky bojovat proti praktikám spekulantů, kteří levně nakoupili byty a od nájemníků vybírají často nehorázně předražené nájemné, které navíc poskytuje formou dávek stát. „Platby za služby a do společného fondu oprav však už neodvádějí. Tím nutí společenství vlastníků bytů se zadlužovat. Je to totiž jediná cesta, jak předejít odpojení vody a elektřiny. Z jednoho z panelových domů se právě kvůli dluhům za služby spojené s užíváním bytů už lidé museli odstěhovat,“ vysvětlila starostka.

Ve snaze zabránit spekulantům v dalším nákupu bytů přistoupila před časem obec k demolici čtyř neobývaných a zdevastovaných panelových domů a skupuje už od roku 2014 ve zbylých domech na sídlišti v dražbách byty, které skončily kvůli dluhům v exekuci. Obrnice se navíc potýkají s vysokou nezaměstnaností, bez práce je více než 16 procent práceschopných obyvatel. Vedení obce proto podle starostky sociálně slabé občany zapojuje do veřejně prospěšných prací a do veřejné služby v technických službách.

 

reklama

autor: čtk

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…