Problémy pohřebních služeb kvůli zmatkům s kovidem. Ministerstvo něco řeklo, ale povinné to není

13.11.2020 13:26

Pohřební služby se potýkají s problémy kvůli nedůstojným postupům, které na jaře doporučilo ministerstvo zdravotnictví při nakládání s těly zemřelých s covidem. Nevědí přitom, že pytle na mrtvé ani pohřeb žehem, o kterých resort mluví, nejsou povinné a nemají oporu v zákonech, informují Lidovky.

Problémy pohřebních služeb kvůli zmatkům s kovidem. Ministerstvo něco řeklo, ale povinné to není
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kříž s Kristem na hřbitově

Petra Cimerhanzlová z pohřební služby v Českém Krumlově popsala, jak sílí chaos v pohřebních ústavech v době, kdy počet úmrtí s koronavirem závratně stoupá. „U zemřelých s covidem provádíme pouze žeh. Představte si, že má někdo v rodinném hrobu pochovanou maminku a vedle ní chce pohřbít tatínka, jenže ten byl covid pozitivní a vy pozůstalým musíte vysvětlit, že to nejde. Nelíbí se nám to,“ popsala, v jak nepříjemné situaci se pohřební služby ocitají. Je to nepříjemné.

Konkrétně řád pohřebiště v jihočeském městě říká, že do země mohou být pochována pouze těla s materiálem, který je lehce rozložitelný. To však plastové vaky, do nichž se na doporučení ministerstva zdravotnictví mají zemřelí s covidem ukládat, nesplňují. „Nakonec to většina pochopí a přistoupí na kremaci,“ dodává Cimerhanzlová.

Řídí se doporučením, jež zveřejnil zdravotnický resort už na jaře a jehož smyslem bylo snížit riziko přenosu viru z těla zemřelého. „Standardní a poslední služby, jako je česání a mytí, se neprovádí. Tělo se neobléká. Vkládá se do určeného obalu (pytel s krytým zipem ze silnostěnného plastu),“ stojí v dokumentu z jara, který je do dnes ve stejném znění.

Česká legislativa přitom pravidla pro nakládání s těly zemřelých s koronavirem neurčuje a pohřební služby často netuší, že se těmito nedůstojnými postupy nemusejí řídit. Covid-19 totiž nepatří na seznam vysoce infekčních nemocí a nemůže se rovnat tak vážným chorobám, jako je ebola, SARS, ptačí chřipka či mor.

Ministerstvo i z toho důvodu mimořádná nařízení v oblasti pohřebnictví pouze doporučilo. „To slyším poprvé. Sama bych byla ráda, kdybychom mohli lidem nabídnout služby, jaké si přejí,“ říká Cimerhanzlová.

Předseda Asociace soukromých pohřebních služeb Jaroslav Mangl pozůstalým proto doporučuje si dát pozor, pokud jim pohřební služba řekne, že něco z klasické nabídky není za současné situace možné provést. „Měli by se obrátit na jiný ústav. Ta opatření nemají žádnou právní oporu,“ sdělil serveru Lidovky.cz.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…