Proč Klinika musí dýchat? Aby Feryna mohla... Domyslete si sami. Česko se baví

05.06.2018 12:19

Transgender aktivist(k)a Marie Feryna v létě 2017 rozvířil(a) vody českých médií, když v textu pro časopis Tvar žádala své spoluobčany o to, aby dovolili pedofilům a příslušníkům dalších sexuálních menšin vést normální život a zrovnoprávnit je s většinovými heterosexuály. Teď se na sociální síti Facebook objevil dopis, který tvrdí, že aktivistka Marie Feryna údajně znásilnila ženu v kontroverzním Autonomním sociálním centru Klinika.

Proč Klinika musí dýchat? Aby Feryna mohla... Domyslete si sami. Česko se baví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na podporu Autonomního sociálního centra Klinika, které nelegálně působí v objektu vlastněném Správou železniční dopravní cesty

Transgender aktivistka Marie Feryna v létě 2017 rozvířila vody českých médií. V textu pro časopis Tvar žádala spoluobčany, aby dovolili pedofilům a příslušníkům dalších sexuálních menšin vést normální život, a požadovala je zrovnoprávnit s většinovými heterosexuály. Teď se na sociální síti Facebook objevil dopis, který tvrdí, že Marie Feryna údajně znásilnila ženu v kontroverzním Autonomním sociálním centru Klinika.

Anketa

Podporujete zdanění církevních restitucí v intencích návrhu KSČM?

89%
hlasovalo: 14198 lidí

Aktivistka Marie Feryna sepsala v roce 2017 článek, v němž prohlásila, že nestačí jen bojovat za práva lesbiček a gayů. Je třeba bojovat i za práva pedofilů a dalších sexuálních menšin. „Zkrátka a dobře – budoucnost není jen queer, ale radical queer, respektive taková být musí. Je třeba skončit s izolovaností jednotlivých podskupin queer komunity, vzpomenout si, že ještě není dobojováno, a to ani legislativně. Navíc legální rovnost není rovností osobní a rovná práva ještě neznamenají rovné podmínky a příležitosti,“ napsala. „Radical queer znamená zrušit sexuální a rodové normy, očistit stigmatizované menšiny, včetně pedofilní komunity,“ míní Feryna. Její názory publikoval i server Echo24.

O rok později se na sociální síti Facebook objevil otevřený dopis uskupení SdruŽeny, v němž je řečeno, že se tato aktivistka údajně dopustila znásilnění. Sama Marie Feryna se na svém blogu přiznala, že se pokusila o znásilnění ženy na Klinice a pokusí se to napravit. Žena, která čelila útoku však tvrdí, že nečelila jen pokusu o znásilnění, ale musí se vyrovnávat i s dokonaným znásilněním. Tak to alespoň stojí v dopise.

Otevřený dopis si níže můžete celý přečíst. „Před časem publikovala na svém blogu příspěvek, který následně stáhla a dnes již není možné ho dohledat. V něm velmi opatrně přiznala, že na Klinice napadla členku kolektivu a pokusila se ji znásilnit. Napadená však mluví o znásilnění, ne o pokusu. Marie zároveň tvrdila, že se napraví a vyhledá odbornou pomoc. Mnoho čtenářů jí tenkrát vyjádřilo podporu. I přes tento slib se podobná událost opakovala. Marie Feryna znásilnila jednu z autorek tohoto dopisu. Zpočátku jí tvrdila, že si nic nepamatuje, a popírala vinu, později připustila, že skutek spáchala. Pokoušela se vše ututlat a vyhýbala se konfrontaci. K tomu používala i citové vydírání a výhrůžky sebevraždou,“ stojí v otevřeném dopise.

Prý navíc nejde o jediný případ v antiautoritářských skupinách, jak autorky označily některá uskupení aktivistů; a tyto skupiny by o těchto případech měly mluvit a měl by je řešit. „Nepřejeme si mstu na konkrétních lidech, vyzýváme ale k řešení takovýchto situací v rámci antiautoritářských kolektivů a odmítáme nadále trpět umlčování přeživších sexuální násilí,“ uzavřely autorky.

Zavrženíhodný čin, kterého se měla Feryna dopustit, je vlastním gólem do řad hnutí snažícího se zrovnoprávnit pedofily a příslušníky dalších sexuálních menšin. Na sociálních sítích vyvolal patřičně tvrdé reakce.

Komentář editorky serveru Expres.cz Barbory Koukalové lze interpretovat tak, že vlastně k žádnému překvapení nedošlo.

Do „neomarxistické elity“ se trefuje i novinář, šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl.

Petr Paulczynski, který v 90. letech spoluzakládal ODS, se na Facebooku na adresu centra Klinika a znásilnění vyjádřil pomocí verše.

„Pamatujete na slogan Klinika musí dýchat? A víte proč? Aby tam Feryna mohla píchat.“

Komunální politik a podnikatel Zbyněk Passer se pozastavuje nad tím, že někteří levicoví aktivisté si spíše než činu znásilnění všímají nadsázky, kterou na konto celé situace vyslovují jiní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Marek Korejs

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…