Proč je naštval Lukašenko. Expert překvapil fakty

01.06.2021 7:25

Zbrojní analytik Jaroslav Štefec napsal pár slov k zadržení běloruského novináře Ramana Prataseviče. Prý ho pobavil článek serveru Seznam Zprávy, který věnoval Pratasevičovi pozornost. Štefec Prataseviče popsal jako jednoho z hlavních organizátorů pokusu o puč v zemi Alexandra Lukašenka, kterého dokázala zadržet běloruská tajná služba. Podle Štefce tato služba dokázala, že umí něco, co americká CIA nezvládla. Vzpomněl si přitom i na Miroslava Kalouska.

Proč je naštval Lukašenko. Expert překvapil fakty
Foto: Facebook
Popisek: Jaroslav Štefec

„Musím uznat, že Seznam Zprávy umí pobavit. Včera hned několikrát v jediném článku. Slátanina s názvem ‚Terčem Lukašenkova „únosu“ letadla měl být někdo jiný než Pratasevič‘,“ napsal Štefec hned na úvod svého statusu na sociální síti Facebook.

Anketa

Bojíte se klimatické katastrofy?

7%
91%
hlasovalo: 5384 lidí

Sám Prataseviče vidí jako někdejšího „hajlujícího člena ukrajinského praporu Azov“, který ví, kudy tečou peníze zahraničních podporovatelů. Nediví se proto, že běloruská tajná služba Prataseviče zadržela.

Vedla si ze Štefcova pohledu mnohem lépe než CIA v roce 2013, která měla podezření, že na palubě bolivijského prezidenta cestuje analytik americké Agentury pro národní bezpečnost Edward Snowden.

„A ještě hůře skousnutelné je, že běloruská tajná služba se ukázala jako daleko efektivnější a lépe informovaná, než její americký protějšek CIA. Podobná akce, při níž bylo v roce 2013 drsně donuceno přistát ve Vídni bolivijské „Number One“ s bolivijským prezidentem na palubě kvůli podezření, že Evo Morales „pašuje“ z Ruska do Bolívie whistleblowera Snowdena, totiž skončila naprostým fiaskem. Všichni zúčastnění, kteří odmítnutím povolení průletu přinutili Moralese přistát ve Vídni a podrobit se prohlídce letadla údajně „vídeňskou policií“, se sice později omluvili, ale omluvy od skutečného organizátora, americké CIA, se Bolívie nedočkala. A nikoho samozřejmě ani nenapadlo mluvit o nějakých sankcích,“ napsal Štefec.

A pak si vzpomněl na Miroslava Kalouska (TOP 09), který ještě jako ministr financí nařídil zablokovat ruské letadlo, které odváželo z Česka ruského podnikatele Alexeje Torubanova.

„Skupina ministrů české vlády (!) v čele s Miroslavem Kalouskem se při něm pokusila zastavit letadlo Aeroflotu, na jehož palubě byl do Ruska převážen oficiálně českým soudem vydaný ruský oligarcha a mafián Torubanov. Kalousek dokonce osobně přikázal letištnímu personálu, aby pojíždějícímu stroji zablokoval cestu cisternou s leteckým palivem. Už tohle samo o sobě je trestným činem obecného ohrožení. Vše se odehrávalo v noci, a pokud by stroj do cisterny skutečně narazil, při nevyhnutelném výbuchu a požáru by nejspíše zahynula kromě Torubanova a jeho doprovodu i spousta nevinných lidí na jeho palubě. Kalousek se dokonce pasoval na boha, rozhodujícího o bytí či nebytí prohlášením, že na sebe bere „osobní zodpovědnost“ za všechny důsledky svých rozhodnutí,“ napsal Štefec.

Kalouskův příklad podle Štefce ukazuje, že čeští politici, kteří dnes kritizují Lukašenka, mají sami máslo na hlavě.

Jaroslav Štefec promlouvá

Jaroslav Štefec promlouvá

Jaroslav Štefec promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…