Proč je u nás tak drahé volání? Vysvětluje vládní koordinátor

21.08.2017 17:45

Bývalý radní Českého telekomunikačního úřadu a nyní vládní koordinátor digitální agendy Ondřej Malý v pondělních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu vysvětloval moderátorce Marii Bastolové, proč jsou u nás volání a mobilní data tak drahá. Pokud se někdo těšil, že se to změní v nejbližší době, bude asi dost zklamán.

Proč je u nás tak drahé volání? Vysvětluje vládní koordinátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice telefonu

Kdy se u nás konečně bude volat a surfovat na mobilu levněji, ptala se moderátorka hned na úvod. „Na to je odpověď poměrně jednoduchá, až u nás bude větší konkurence,“ odvětil Malý.

Tři klíčoví operátoři prý v podstatě táhnou za jeden provaz a vzájemně si nekonkurují tak, jak by si konkurovat mohli. Můžeme se sice dočkat toho, že se jeden ze tří silných hráčů utrhne od ostatních dvou a podstatně zlevní či nabídne širší služby, ale zatím se nezdá, že by se nám blýskalo na lepší časy. Právě proto Český telekomunikační úřad zvažuje, že do trhu zasáhne. Byl by to nezvyklý krok, ale podle Malého by nám to mohlo pomoct.

Pokud ČTÚ k regulaci sáhne, bude si to muset obhájit před orgány Evropské unie, což se nemusí podařit. Regulace trhu mobilních operátorů se totiž v EU moc nenosí. Jednou z mála výjimek je španělský trh, který je regulovaný, ale období regulace se tu blíží ke konci. Celý proces zavádění regulace může zabrat několik let.

Podle Malého je velký problém v tom, že politická reprezentace dlouho ignorovala trh mobilních operátorů. Ještě před pár lety prý šli politici mobilním operátorům na ruku. „To, co si operátoři vylobovali v roce 2014, bylo mimořádně nechutné a poškodilo to spotřebitele,“ rozhořčoval se v pořadu Malý. Narážel na zákonné ustanovení, že zákazník sice může odstoupit od smlouvy bez sankce, když operátor provede změny ve smlouvě. Operátoři si ale prosadili, že musí jít o změny podstatné. Stanovit, co je „podstatná změna“, bývá ovšem složité a zdlouhavé.

Malý v pořadu zmínil také španělskou Barcelonu. Nikoli však v souvislosti s terorismem, ale s fenoménem tzv. smart cities, neboli chytrých měst, v nichž mají lidé snazší přístup k nejrůznějším datům i k nabití telefonu. Barcelona by nám tu prý mohla posloužit jako vzor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…