Proč něco neudělaly dřív? Jana Černochová tvrdě zkritizovala Spojené státy

29.09.2016 22:58

Jak vycházet s Ruskem, které podle Nizozemců stojí za sestřelením letounu MH17 nad Ukrajinou a dnes je klíčovým hráčem v Sýrii? Ve čtvrtečních Událostech, komentářích ČT o tom diskutovali šéf komunistů Vojtěch Filip, lidovec Ondřej Benešík, Jana Černochová z ODS a senátor za ČSSD František Bublan. Poslankyně Jana Černochová důrazně zkritizovala Spojené státy a zastala se Ruska.

Proč něco neudělaly dřív? Jana Černochová tvrdě zkritizovala Spojené státy
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

V úvodu se všichni hosté shodli na tom, že ruský návrh na dvoudenní příměří v syrském Aleppu je lepší než nic. Senátor Bublan si přesto neodpustil rýpnutí vůči syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi. Dvoudenní příměří mu vyhovuje, protože momentálně se mu daří zatlačovat své odpůrce. Spojené státy navrhly sedmidenní příměří, ale Kreml ho odmítl jako nereálné, protože USA nemají dostatečnou kontrolu nad umírněnou opozicí. Benešík dal posléze Bublanovi za pravdu.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

A v tu chvíli si vzal slovo Vojtěch Filip. „Ten boj proti Asadovi já nechápu. Já připomínám, že Bašár Asad byl znovu legitimně zvolen,“ konstatoval před kamerami místopředseda sněmovny Filip.

Své k tomu řekla i Černochová. „Já nechápu, proč Spojené státy, které dnes tak razantně vystupují, nevystupovaly před dvěma nebo třemi lety,“ upozorňovala dáma. Nebyly využity všechny diplomatické kanály. Kdyby se do toho Spojené státy vložily dříve, dnes už bychom to možná nemuseli řešit. Černochová je také přesvědčena, že USA nedokázaly to, k čemu se zavázaly, nejsou schopné dovést k jednacímu stolu umírněnou opozici. Spojené státy nejsou dokonce schopné ani přesně určit, kdo patří do umírněné opozice a kdo ne.

Nebylo v zájmu Ruska sestřelit civilní letadlo, konstatovala Černochová

Ve druhé polovině pořadu došlo na sestřelení letu MH17 nad Ukrajinou. Nizozemsko zveřejnilo konečnou zprávu, podle níž byl letoun sestřelen ruským systémem BUK. Černochová k tomu však znovu přidala jedno „ale“. „Na druhou stranu, můj názor je ten, že rozhodně nebylo v úmyslu Ruska sestřelovat civilní letadlo. Já si počkám ještě na další informace, které se možná dozvíme až v průběhu roku 2018, proč někdo sestřelil civilní letadlo,“ kladla si otázku politička.   

Ať je to, jak chce, Rusko a Spojené státy musejí spolupracovat na porážce terorismu. Podle Černochové proto není čas na vyhrocování vzájemných rozporů ve vztazích. Spojené státy se teď v Sýrii bez Ruska neobejdou a je i v zájmu přesvědčovat tyto dvě velmoci, aby spolu jednaly.

Filip následně do éteru položil otázku: „Komu sestřelení letadla prospělo. Sestřelení letounu přece nebylo v zájmu Ruska, a to, komu to sloužilo, se dozvíme až časem.“

Benešík a Bublan se shodli na tom, že k sestřelení letounu došlo omylem. Bublan doplnil, že Rusko bylo do vyšetřovací komise přizváno, ale Moskva odmítla účast v této komisi s tím, že komise už bude dopředu zaujatá proti Rusku. Benešík doplnil, že Evropa bere Rusko jako partnera, ale naopak to neplatí. EU bere Rusko jako partnera, ale Rusko vidí EU a spolu s ní i Českou republiku jako nepřítele,“ připomněl Benešík. Česká republika by podle jeho názoru měla zůstat součástí EU, součástí Západu a bránit se vměšování Ruska.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…