Proč padl Kremlík? Komentátor také ukazuje, jak bláznivě uvažuje opozice

10.02.2020 15:50

Ač ho premiér Andrej Babiš (ANO) ještě na jaře loňského roku vychvaloval jako zkušeného manažera, dnes již Vladimír Kremlik není ministrem dopravy. Babiš svého ministra vyhodil a dal od něj ruce pryč. Zkušený komentátor Bohumil Pečinka se pokusil rozkrýt pozadí Kremlíkova pádu.

Proč padl Kremlík? Komentátor také ukazuje, jak bláznivě uvažuje opozice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Kremlík

Co bylo na počátku? Nespokojenost českého „dopravního establishmentu“ (stavební firmy, právní kanceláře, političtí lobbisté, Andrej Babiš…) s tím, kudy jdou finanční toky v resortu, a také konkurenční boj. O důvod víc, že premiér představil ambiciózní Národní investiční plán, který předpokládá rozdělování téměř šesti bilionů korun do dopravní infrastruktury,“ napsal Pečinka hned na úvod komentáře serveru Info.cz.

Lidé z okolí Babiše si podle Pečinky přáli zrušit Státní fond dopravní infrastruktury a vyhodit náměstka pracujícího na resortu dopravy Tomáše Čočka. A když to Kremlík nezařídil, musel čelit úniku různých informací. I informací o údajně předražené zakázce na e-shop pro dálniční známky. V této kauze mohl podle Pečinky padnout ministr a zmíněný náměstek a řízení Ministerstva dopravy mělo být koncentrováno do jednoho bodu, aby bylo možné snáze řídit infrastrukturní projekty.

„Parlamentní opozice, než aby šla po podstatě celé věci (centralizace v rozdělování peněz na dopravě), naskočila na bezpečnostní aspekt (ochrana soukromí). Popřípadě v duchu svého inkvizičního myšlení podávala na Kremlíka trestní oznámení, že úplatek neohlásil už dříve (Piráti),“ vytkl Pečinka konkurenčním politikům.

Podstata celého sporu o e-shop a Kremlíka je totiž podle Pečinky právě v tom, kdo a jak bude rozdělovat předpokládané biliony korun z investičního plánu na dopravní projekty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…