Proč se mě na to každý ptá? Ministryně Marksová se rozčílila v rozhovoru s novináři

23.09.2016 8:58

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) v rozhovoru pro páteční Hospodářské noviny popsala, jak se na vládě hádá s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Rýpla si do něj víckrát. Vedle toho se pozastavila nad tím, jak se jí všichni ptají na řešení schodku v důchodovém systému. Je to prý součást státního rozpočtu a tečka.

Proč se mě na to každý ptá? Ministryně Marksová se rozčílila v rozhovoru s novináři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová u volební schránky

„Pamatuji si, že ještě loni jsem chtěla, aby vláda zafixovala příspěvek v hodnotě dvě stě korun. Tehdy jej ANO zamítlo, pro hlasovala jen sociální demokracie. Letos se jako první zmínil o třech stovkách pan Babiš, jenže když pak byla koaliční rada, náhle z nich byly dvě stovky. Na té koaliční radě jsem se přihlásila a řekla: Slíbil jste tři sta korun, tak by to mělo být tři sta korun,“ popisuje členka vlády.  

Členové vlády prý kývli na navýšení o 300 korun, protože měli strach, aby se neopakovala situace, kdy se důchody zvýšily jen a pouze o 40 korun.

Vedle toho by vláda měla řešit udržitelnost důchodového systému v Česku, ale Marksová k tomu v podstatě nevidí důvod. Všichni se jí ptají na to, jak bude řešit schodek na důchodovém účtu, ale proč se jí ptají? „Ale co třeba účet oprav dálnic a silnic? Ten bude v mínusu pořád. Nebo platíme učitelky, hasiče, veřejné zaměstnance a nikdo se neptá, jak na to stát bude mít za deset let. Prostě je to součástí státního rozpočtu. Důchodový účet je úplně to samé,“ podotýká ministryně.

Existují možnosti, jak dostat do rozpočtu více peněz – třeba zrušením daňové slevy na manželku, která nepracuje a nemá děti. Podle Marksové je to hloupost. Proč by mělo být možné uplatňovat daňové slevy na zdravého člena rodiny, který nepracuje, aniž by měl děti? Obrátila se proto na ministerstvo financí, ale Babišovi se prý tato sleva moc zrušit nechce.

V rozhovoru si Marksová dloubla do ministra ještě jednou, když došlo na ministrovu návštěvu Varnsdorfu z 1. září. Členka vlády pochybuje, že Babiš tuší, co je to dlouhodobá sociální práce, a to bez ohledu na to, jak se vyjádřil o válečném táboře v Letech, kde zemřely stovky lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …