Proč takový tlak na Ukrajinu? Šustrová má jasno. Byla v Moskvě, když byl anektován Krym

01.02.2022 16:47

Novinářka Petruška Šustrová napsala pár slov k dění na Ukrajině. Vrátila se přitom až do druhé světové války.

Proč takový tlak na Ukrajinu? Šustrová má jasno. Byla v Moskvě, když byl anektován Krym
Foto: Repro Kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace, Vladimir Putin

Petruška Šustrová s obavami sleduje, pod jakým tlakem se ocitá Ukrajina. Vedle koronaviru ukrajinskou společnost trápí řadu let trvající boje na Donbase a k tomu všemu se teď přidala ještě hrozba vpádu ruské armády do celé země. V textu pro Lidové noviny, který se objevil i na serveru Neviditelný pes, si uznávaná novinářka a někdejší mluvčí Charty 77 položila otázku, proč vlastně Ruská federace na Ukrajinu vyvíjí tento enormní tlak.

A sama nabídla odpověď.

Není tajemstvím, že ačkoli je Ruská federace největší zemí světa a sahá od Kaliningradské oblasti až po Vladivostok, po ekonomické stránce rozhodně nepatří k nejúspěšnějším. Lépe na tom je EU jako celek, jednotlivě některé její členské státy, ale také Kanada, Austrálie, Jižní Korea a Japonsko.

Šustrová tvrdí, že vláda v Moskvě si je toho vědoma a tak se snaží odvézt pozornost Rusů od vnitřních ekonomických problémů k obavám z vnějšího nepřítele a k myšlenkám na slavnou minulost Ruska v době, kdy ještě existoval Sovětský svaz, či carské Rusko. Oba tyto státní útvary hrály v posledních dvou stech letech důležitou roli ve světové politice. Ruská vláda v dnešních Rusech živí pocit, že jejich země tuto významnou roli hraje dál. To mělo podle Šustrové potvrdit např. obsazení ukrajinského poloostrov Krym.

„Pamatuji se dobře, jak jsem v Moskvě, když jsem tam naposledy byla, všude viděla plakáty a billboardy „Krym naš“, i na to, jak se nás naprosto neznámí lidé ptali, zda jsme pro Krym – rozuměj pro to, aby Krym zůstal Ukrajině. A jak následovaly dlouhé nepříjemné debaty o tom, jak jsou všichni proti Rusku a chtějí mu škodit. Jak proti tomu měla pomoci anexe Krymu, se z mého hlediska nedalo pochopit – ale z jejich ano. Anexí Krymu, který „Rusku vždycky patřil“, prokazovala jejich země svoji velikost a sílu, svou schopnost prosadit, co si usmyslí, a předvést tak světu, že si nedají od nikoho poroučet. Odhaduji, že stejné pocity provázejí i hromadění vojáků na ukrajinských hranicích,“ napsala Šustrová.

„Určitě tedy momentální ruský výhrůžný postoj souvisí s vnitřní situací. A možná víc než s těmi hranicemi, možná víc než s celou Ukrajinou. Svědčí o tom i historická politika – tedy politický výklad historie, v němž se ve jménu slavného vítězství ve Velké vlastenecké válce ospravedlňuje i Stalin a jeho zločiny,“ doplnila ještě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…